- 2017. május 18., 13:25
Kiderült, hogy az Android következő verziója milyen újdonságokkal szolgál majd. Szép lista, érdemes megnézni.
Hirdetés


some text

Az Android következő verziója, amely egyelőre csak „O” néven fut, egy sor újdonságot hoz majd, amelyek – nem túl meglepő módon – a sebességet, a funkcionalitást és az üzemidőt fogják javítani. A Google korábban már kiadta a szoftver bétáját, így részben lehetett tudni, hogy mire számítsunk, most viszont már hivatalos lista is van a legfontosabb újdonságokról.

Lebegő ablakok

Már most is több olyan gyártó van, aki lehetővé teszi, hogy egyes szoftvereket eleve ablakban indítsunk el, vagy indítás után ablakba mozgassuk át őket. Az ablakok használatának legnagyobb előnye, hogy egy program mindig látható marad – egy tableten például nem fog megállni a YouTube, ha egy videó nézegetése közben eszünkbe jut, hogy megnézzünk valamit a neten, de megoldható az is, hogy a hívások ne teles képernyős nézetben, hanem ablakban érkezzenek, így bejövő hívásnál sem fogjuk magunkat a főmenüben találni.

A Google Picture-in-Picture módnak hívja egyébként ezt az újítást, ami előre vetíti, hogy egyszerre több ablaknál is lehet majd használni a trükköt, és különféle nézetek között is lehet majd váltogatni. Úgy fest azonban, hogy a PIP-et nem fogja minden alkalmazás támogatni, csak azok, amelyeket erre direkt felkészítenek.

Megújulnak az értesítések

Az értesítési tárhely mellett az alkalmazások maguk is szólnak majd, ha üzenetet küldtek nekünk, mégpedig az ikonok mellett megjelenő kis pöttyök segítségével. Az üzeneteket az alkalmazás elindítása nélkül is el lehet majd olvasni, mégpedig úgy, hogy ha a kis pöttyön tartjuk az ujjunkat.

Emellett hasznos az is, hogy az értesítéseket lehet majd kötegelni – megadhatjuk, hogy egy egy „csatorna” mit tartalmazzon, így akár arra is lesz mód, hogy az összes hírolvasóból érkező értesítést kötegelve kapjuk. Így nem lesz folyamatosan „teleszemetelve” az értesítési tárhely.

WiFi Transfer

Egyszerűbb lesz két telefon között az adatcsere: a mobilok gyártótól és típustól függetlenül képesek lesznek egymással WiFi-n keresztül adatot cserélni úgy, hogy ehhez nem lesz szükség routerre.

Fejlődik az UI

Laposabb lesz a beállítások szerkezete, amitől a Google azt várja, hogy a felhasználók egyszerűbben tájékozódjanak az opciók között.

Autofill

Az asztali böngészők egy ideje már meg tudják jegyezni, hogy az űrlapokat hogyan töltjük ki, így egy következő látogatáskor a mezőket maguktól is fel tudják tölteni a releváns adatokkal. A Chrome Androidon viszont nem ismerte ezt a trükköt; de csak eddig, az Android O-val érkező frissítést követően már tudni fogja.

Javul a szövegkezelés

A szövegek kimásolása, kivágása és beillesztése már most is megoldott Androidon, de nem túl könnyű a művelet; főleg ha olyan weboldalról vagy dokumentumból akarunk információt kimásolni, amelyben kicsi a sortávolság. Az Android O-ban intelligensebb lesz a kiválasztás: ha egy szövegre rányomunk, és a nyomás helye körül van kiemelt információ – péládul egy telefonszám –, akkor az OS automatikusan ki fogja azt jelölni nekünk. A kijelölt információhoz kapcsolódóan ráadásul további opciókat is kapunk: ha egy telefonszámot jelölünk ki, akkor azt átküldhetjük a tárcsázóba, ha pedig webcímet, akkor egyből megnyithatjuk a Chrome-ban.

Biztonság mindenek előtt

A Google már most is szűri a Play Store-ba feltöltött appokat, a jövőben azonban a Play Áruház a telefonon lévő programokat is fogja vizsgálni – és persze figyelmeztetést is kapunk majd, ha olyan app fut a mobilon, ami nem biztonságos.

Dupla sebesség

Az Android 5.0-val a Google egyszer már eljátszotta azt a trükköt, hogy az Androidot nagyon felgyorsította. Most megint valami hasonló készül, mégpedig azért, hogy a gyengébb hardverrel szerelt telefonokon is kifogástalan élmény legyen használni az Androidot. Tény, hogy a sebesség sosem árt, hiszen az Android egy csúcstelefonon is érdekes tüneteket tud produkálni két év távlatában, nemhogy egy olyan mobilon, ami eleve meg-megakadva futtatja a rendszert. A boot idő a felére csökkenhet, és a felhőben működő szoftverek is sokkal gyorsabbak lehetnek, ha a feladatok egy részét a machine learning segítségével inkább az eszközö hajtják végre.

Nő az üzemidő

Nem titok, hogy az okostelefonok legnagyobb baja az, hogy csak egy napig bírják. A Google mindent megtesz az energiatakarékos működés érdekében, így az Android O agresszívabb, de inteligensebb is lesz a háttérben futó alkalmazások lekapcsolgatásával. Attól nem kell félni, hogy az üzenetek vagy éppen a levelek nem érkeznek majd meg, de a képnézegető könyörtelenül ki lesz csapva a memóriából, ha percek óta nem nyúltunk hozzá.

Drága adatok

A Google több olyan opciót is beépít, amivel az adatfogyasztást lehet kordában tartani. A szolgáltatók az adatok menedzseléséhez külön API-t kapnak, a Chrome-ban alapból aktív lesz az adatmentő funkció, az új YouTube Go pedig lehetővé teszi, hogy belenézzünk a videókba, mielőtt elindítanánk őket.

Project Treble

A Google hivatalosan is megerősítette, hogy a Project Treble létezik: az Android felépítése alapjaiban változik meg, hogy a gyártói frissítések elkészítése könnyebb legyen. Az OS ezután egy keretrendszerként működik majd, amelynek a rendszerszintű képességeit is lehet majd modulokkal variálni – ha egy gyártó le szeretné cserélni például az értesítési tárhelyet, az UI-t vagy a menüt, akkor azt ily módon is megteheti. Ennek pedig az az előnye, hogy a keretrendszer és a modulok fejlesztése teljesen eltérő ütemben is folyhat, az egyiket a másiktól teljesen függetlenül lesz mód frissíteni.

Android Go

Az Androidnak lesz egy lebutított változata, amely megfelelő teljesítményt ígér azokon a készülékeken is, amelyekben 1 GB vagy kevesebb memória van. Az alapvető funkciók természetesen megmaradnak, de a Google egy sor extra dolgot vág ki, nem lesznek például animációk, és a bonyolult rendszerfolyamatok egy része sem fut majd alapból a mobilokon.

Main Tags

Ezek is érdekelhetnek

2011. december 18., 12:00
2012. november 30., 15:22
2011. augusztus 31., 15:00
2011. július 25., 12:00