- 2017. május 23., 11:25
A Samsung Display készített egy olyan OLED-kijelzőt, amit bárhogy lehet hajtogatni vagy gyűrni, nem megy tönkre.
Hirdetés

Az ívelt és a rugalmas kijelzők kifejlesztése után a következő lépcsőfok az összehajtható kijelzőké; ezalatt olyan panelt kell érteni, ami akkor is működik, ha összetekerjük, összehajtjuk, stb. A Samsung Display mérnökei állítólag máris elkészítették a prototípust – amelyet a kijelzőkkel foglalkozó Display Week rendezvények ki is állítottak. Viszont az OLED-et csak üveg mögött lehet megnézni, ezért azt egyelőre nem tudni, hogy éles bevetésen hogyan vizsgázna a papír.

A Samsung mindenesetre azt mondja, hogy az OLED-panel egy rugalmas alapra épül, amelynek hála a kijelzőt bárhogyan lehet hajtogatni, alakítani; elengedés után pedig mindig vissza fogja nyerni eredeti alakját. A Samsung egyelőre nem döntötte el, hogy milyen termékben fogja használni a fejlesztést, de a mobilok és az autók biztosan szóba jöhetnek. Viszont most még az sem biztos, hogy a Samsung valaha fogja gyártani az OLED-et; mint a hasonló prototípusoknál, most is kérdéses, hogy a dolog eljut-e egyáltalán a tömegtermelés fázisába.

Az LG például már 2008-ban demózott olyan OLED-panelt, ami korlátozott mértékben hajlítható volt, és hiába múlt el 9 év, a kijelző még mindig nem jelent meg kereskedelmi forgalomban. (Legutóbb itt írtunk róla.)

Címkék