- 2017. május 29., 16:43
A router csak a szükséges rossz, ami ráadásul még ronda is? Az ASUS Blue Cave megváltoztathatja ezt a véleményt.
Hirdetés

Az otthoni hálózat kiépítéséhez mindenképpen szükséges egy router is, az okostelefonok korában ráadásul már olyan útválasztóra van szükség, ami vezeték nélkül is képes kommunikálni. A gond csak az, hogy a routerek nem túl szépek – ezért mindenki igyekszik elrejteni őket az asztal mögé, a polc tetejére, stb. Ez nem a legjobb ötlet, mert ezzel jelentősen csökkenthetjük a hatótávolságot, és könnyen lehet, hogy a lakás távolabbi szobáiba már nem fog „elérni” a net. Ha ez ma még nem is olyan nagy tragédia, az okosotthon rendszerek népszerűségének növekedésével hamarosan mindenképpen az lesz. (Bár tegyük hozzá, most is kellemetlen perceket tud szerezni, ha későn derül ki, hogy a YouTube mobilnetről ment.) A gyártók ennek ellenére nem igazán törték magukat, hogy olyan típust dobjanak piaca, ami szemrevaló, ezért nem kell rejtegetni. Voltak ugyan próbálkozások, de ha minden gyártó termékét összeszámoljuk, akkor is csupán néhány kütyüről beszélhetünk – már csak ezért is örültünk az ASUS Blue Cave érkezésének. Az árának már kevésbé: mint minden dizájnkütyünek, úgy a BC-nek is megvan az ára, 180 dollárt fog kérni érte az ASUS, így ha nálunk is kapható lesz, akkor biztos, hogy legalább 60-65 ezer forintot kell majd kiadni érte.

Az ASUS többféle útválasztót is gyárt már, amelyek között vannak játékra optimalizált termékek is, a Blue Cave viszont inkább az átlagfelhasználók számára készült. Külsőre minden csak nem szokványos: egy élére állított, négyzetes alakú dobozt képzeljünk el, amely ráadásul középen lyukas. A furcsa külső egy kétsávos routert rejt, amely akár a 802.11ac szabványú készülékekkel is tud kommunikálni – és a mérnökök szerint a lyuknak is van szerepe. Mégpedig az, hogy a felső részen lévő antennák és az alsó részen lévő elektronika között szigetel, javítva ezzel is a vételi minőséget.

Amellett, hogy a routert direkt felkészítették arra, hogy egyszerre sok kütyüvel is stabil kapcsolatot tudjon fenntartani (pár éven belül egy átlagos okosotthonban akár 20-30 netre kapcsolódó dolgok is lehet), gyors is, ha a fogadó készülék megfelelő közelségben van, akkor még a 4K-s streaming előtt sincsen akadály. Szintén az okosotthonok miatt fontos, hogy a router támogatja az IFTTT-t is, és integrálták bel az Amazon személyi asszisztensét, az Alexát is – bár ez utóbbi számunkra nagyjából zéró hozzáadott értékkel bír. Az viszont hasznos, hogy külső támadások ellni védelem van, amelyet a Trend Micro biztosít, és amely a megszokottal ellentétben nem csak egy vagy két évig, hanem a termék élettartamának végéig extra költségek nélkül használható. A szoftver szülői felügyelet szolgáltatást is biztosít, akár eszközre lebontva tudjuk meghatározni, hogy kinek milyen weboldalakhoz lehet hozzáférése. A támadási kísérletekről nemcsak e-mailben értesülhetünk, hanem okostelefonos alkalmazáson keresztül is kaphatunk figyelmeztetést – ez az alkalmazás Android és iOS alatt is működik, és a router beállításainak megváltoztatásához valamint monitorozáshoz is használhatjuk. Az app nemcsak a helyi hálózaton keresztül éri el a routert, hanem a felhő segítségével bárhonnan, feltéve hogy van internet.

A routerrel kapcsolatban sok dolgot tudunk és sok dolgot nem; a képességeket nagy vonalakban ismerjük, a részletes specifikációt viszont nem, és a Blue Cave ára is megvan már, a megjelenési dátum viszont egyelőre titok.

Címkék
Hozzászólások