- 2017. május 29., 20:24
Ha az ARM-on múlik, akkor mindenképpen: az ARM bemutatta hogyan képzeli el a közeli jövőt.
Hirdetés

Az ARM a mobilos iparág egyik olyan szereplője, akire mindig odafigyelnek a partnerek, hiszen ennek a vállalatnak a fejlesztéseire épül a mobiltelefonokban lévő processzorok túlnyomó többsége. Az ARM a Cortex-A55 és A75 magokról mondott most némi információt. Az A75-ről például azt, hogy másfélszer olyan gyors lesz, mint elődje, az A73-as volt, de nem fogyaszt majd nála többet. Az ARM egyenesen azt állítja, hogy a chip képes lesz olyan teljesítményt nyújtani, amivel akár egy notebookban is megállná a helyét. A vállalat a hatalmas teljesítménybeli ugrást a machine learning technológia segítségével éri el, ami azt jelenti, hogy a chip szépen lassan magától megtanulja, hogy mire és hogyan használjuk, és ennek megfelelően optimalizálja saját működését.

Az A55-ös esetében az ARM elsősorban nem a nagyobb teljesítményre koncentrált, hanem arra, hogy a chip minél kevesebb energiával beérje. A belső tesztek szerint a chip két és félszer olyan hatékony, mint az A53-as volt, azt viszont nem tudjuk, hogy ez számokra lefordítva pontosan mit jelent. Korábban írtunk már a DinamIQ-ról, amely a big.LITTLE architektúrán belül lehetővé teszi akár teljesen különböző magok használatát is, ezt először ezekkel az új chipekkel lehet majd megvalósítani.

Az ARM nemcsak a processzormagokat turbózza fel mesterséges intelligenciával, hanem a GPU-t is, a Mali-G72 viszont csak bő 20%-kal nyújt nagyobb teljesítményt, mint elődje (vagy 17 százalékkal kisebb fogyasztást). Viszont ez is fontos lehet a telefongyártók számára, mert a virtuális valóságban és a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségek minél jobb kihasználásához minden extra teljesítményre szükségük lesz.

Természetesen kell még egy kis idő (vagy inkább sok), mire a fejlesztések beérnek, így a Cortex-A75 és A55 magokat legkorábban a jövő év elején láthatjuk majd viszont telefonban. Valószínűleg nem lövünk mellé, ha azt mondjuk, hogy a Mobile World Congress 2018 előtt és alatt bemutatkozó mobilokban először.

Hozzászólások