- 2017. május 30., 14:57
Andy Rubin korábban bejelentette, hogy saját okostelefont tervez, most pedig be is mutatkozott a mobil.
Hirdetés

És alighanem mindenkinek le is fog esni az álla, mivel az Essential cseppet sem átlagos, az Android atyja nagyot alkotott. A telefon mind külső mind belső alapján lazán hozza azt a szintet, amit a nagyoktól szoktunk meg. Legérdekesebb jellemzője egyértelműen a kijelző, amelynek két felső sarka lekerekített, és két oldalt valamint fent szinte teljesen keret nélküli. Láttunk már ilyet (a Sharp a saját fejlesztésű IGZO kijelzőre alapozva csinált már két prototípust is), és az Apple iPhone-nal kapcsolatban is valami hasonló kialakítást rebesgetnek, egy a semmiből feltűnt gyártótól viszont mégiscsak meglepő ilyet látni. Főleg első készülékben. A panel 5,7 colos, felbontása pedig QHD – ami 19:10-es képarány mellett 2560×1312 pixelt jelent.

A specifikációt vizsgálva rögtön kiderül persze, hogy az Essential tényleg nem kispályázik: a mobilba Snapdragon 835-ös rendszerchip, 4 GB RAM és 128 GB-os belső memória került, vagyis nyers erő tekintetében a vas partiban van a Samsung, a HTC és a Sony csúcsmodelljeivel is. Előre 8, hátra pedig két 13 MP-es kamerát helyeztek el a mérnökök. A második lencse előtt, a Huawetől ellesett megoldást követve, nincs színszűrő, így azzal fekete-fehér fotókat rögzíthetünk, rossz fényviszonyok között pedig az információk kombinálásával a zajszint csökkenthető.

Az Essential természetesen ujjlenyomat-olvasót is kapott, és további érdekessége, hogy a világon a harmadik olyan készülék, amelyben Bluetooth 5.0 adapter található. Habár a képeken nem látszik, a telefon még anyaghasználat szempontjából sem szokványos: oldalsó kerete titánium ötvözetből készült, hátlapja pedig kerámiából van. A telefon akkumulátora 3040 mAh-s, a töltéshez és a kommunikációhoz pedig az USB-C portot kell munkára fognunk. Megvan már az első, direkt a telefonhoz készített kiegészítő is, mégpedig egy 360 fokos fotók készítéséhez használható kamera. Ennek érdekessége, hogy a telefonban lévő mágnesek segítségével lehet a készülékhez csatlakoztatni.

Az Essential nem lesz olcsó, amerikai ára 700 dollár. Bár szerintünk egyelőre nem kell félni attól, hogy a telefon Magyarországon is megvásárolható lesz, az ár nem kecsegtet semmi jóval, a hazai árcédula simán elérheti a 250 ezer forintot is. A telefont az Essential weboldalán lehet előrendelni, de egyelőre csak amerikai címet lehet kiválasztani.

Címkék
Hozzászólások