- 2017. május 30., 11:00
A chipgyártó sokkal kisebb helyen elférő, mégis sokkal gyorsabb GPU-kat ígér. Újabb reform a notebookonál?
Hirdetés

Az ultrabook kategória nagyon népszerű, de csak akkor, ha valaki egyáltalán nem akarja játékra is használni gépét: ezeket a masinákat ugyanis csak integrált GPU-val lehet megvásárolni, ami filmnézéshez és irodai munkához tökéletes, akkor viszont megáll a tudomány, ha játszani is szeretnénk. Az NVIDIA régen töri a fejét a megoldáson, és úgy tűnik, hogy a fejlesztések most végre révbe értek: a Max-Q dizájn lévén a gyártó harmadnyi helyen elférő, mégis háromszor erősebb grafikus chipeket ígér. Ha ez igaz, akkor egy MaxBook Air méretű gépbe sem lesz túl nagy kihívás belezsúfolni egy dedikált GPU-t, ami alapjaiban változtathatja meg a notebookok világát. A technológiát az ASUS egyik legújabb képe, a Zephyron már használja is; az eredmény pedig lenyűgöző, bőven a legvékonyabb GeForce GTX 1080-sal szerelt laptopot mutatta be a tajvani vállalat.

A Max-Q első körben a játékok miatt lehet fontos, de hosszabb távon a különféle 4K-s tartalmak valamint a VR és AR (virtuális valóság és kiterjesztett valóság) világa is megköveteli majd az erős GPU-t. Az előrejelzések szerint 2025-ben egy GPU bizonyos feladatoknál akár ezerszer gyorsabb lehet, mint egy processzor, így egyáltalán nem mindegy, hogy a dedikált GPU-nak tudnak-e helyet szorítani a gyártók a gépeikben vagy sem. Az NVIDIA ráadásul egy új üzemmódot is bevezetett, amelyet WhisperMode-ra keresztelt el; ennek lényege az, hogy a GPU saját teljesítményének visszafogásával csökkenti a fogyasztást és így a hőtermelést, hogy akkor is csendben játszhassunk, ha a notebook éppen hálózati áramról üzemel. (Alapesetben ilyenkor nem skálázódik a teljesítmény, de ez a jövőben meg fog változni.)

Az NVIDIA újdonságának jelentőségét jól mutatja, hogy a Max-Q-val szerelt gépek akár a játékkonzolok teljesítményét (vagy még annál is jobb értékeket) is tudják hozni, ami középtávon akár azt is eredményezheti, hogy a játékkonzolok szépen lassan kiszorulnak a piacról. A PS4 és az Xbox One éppen annak köszönhetik népszerűségüket, hogy eddig sokkal jobb képminőséget nyújtottak, ez azonban lehet, hogy most változni fog.

Az NVIDIA Max-Q mögé természetesen minden fontos gyártó beállt, így pár hónapon belül várhatjuk, hogy az ASUS, az Acer, a Dell, a HP, az MSI, a Gigabyte, a Lenovo – és még sokan mások is – bejelentik új játékgépeiket.