- 2017. május 31., 16:00
Az eddig csak kiváló NAS-okban utazó QNAP egy érdekes koncepcióterméket is bemutatott a Computexen.
Hirdetés

Az AfoBot egy olyan kütyü, amelynek nem sok köze van a szerverekhez és számítógépes hálózatokhoz. Az adattároláshoz némi azért van, de erről később: az AfoBot a vállalat első digitális személyi asszisztense. Mondhatjuk, hogy kicsit meglepő, hogy ilyen területre merészkedett a QNAP, hiszen a piacon olyan nagy szereplők mozognak pillanatnyilag, mint a Google, a Microsoft és az Amazon. Ugyanakkor az tény, hogy ez a hármas elsősorban az amerikai piacra koncentrál, ezért egy olyan termék, ami a kínaiakat szólítja meg, akár még sikeres is lehet. Azt viszont most leszögeznénk, hogy az AfoBot nem feltétlenül azért készült, hogy a nagyokkal versenyre keljen. De nézzük, hogy mit tud az apróság.

Először is tárolja az adatainkat, de nem egy klasszikus NAS-ról van szó, mivel a kapacitás nem bővíthető egyszerűen egy merevlemez vagy SSD cseréjével: az adatokat 32 GB-os belső memórián vagy memóriakártyán tárolja a készülék. Ez nemcsak a teljesítményre hat ki, hanem a kapacitást is 256 GB-ban limitálja (ha a költségek tekintetében ésszerű keretek között maradunk). Annyiból viszont a NAS-ok tudása visszaköszön, hogy ami a memóriakártyán van, azt nemcsak az otthoni hálózaton keresztül, hanem interneten keresztül is elérhetjük, tehát az AfoBot saját felhő alapú tárhelyként (is) funkcionál.

Digitális személyi asszisztensként már trükkösebb a helyzet, mivel a piacon lévő megoldásokhoz képest az AfoBot egyszerre többet és kevesebbet is nyújt. Többet ad, hiszen egy hatalmas kijelzőt, Android operációs rendszert és bővíthetőséget kapunk, viszont kevesebbet is, mivel a QNAP kütyüje mögött messze nincs akkor tudásbázis, mint a Google, a Microsoft vagy az Amazon rendszereinél. A QNAP szinte semmit nem tud a felhasználóról, és ez már rövid távon is nagy hátrányt jelenthet. Éppen ezért a QNAP elsősorban azt emelte ki, hogy a kütyü az idősek számára lehet hasznos társ; automatikusan fel tudja venni a beérkező hívást, hangvezérléssel működik a telefon, a naptárbejegyzésekhez van felolvasó funkció, stb. Szintén az időseknél fontos, hogy a robot „feje” vagyis az, hogy merre néz, távolról is változtatható. Az AfoBot támogatja az IFTTT-t, és természetesen ha van otthon QNAP NAS, akkor a vele készített felvételeket arra is át tudja mozgatni.

Azt fontos még megemlíteni, hogy a kijelző érintésérzékeny, de a kütyün futó Androidot úgy alakították át, hogy elsősorban hanggal lehessen a készülékkel kommunikálni. Az Androidról azt kell még tudni, hogy a QNAP zárt rendszerré alakította, és nincs Play Store hozzáférés sem, mivel csak így biztosítható, hogy az interakciók gördülékenyek legyenek. A bővíthetőségről azért nem kell lemondani, de ehhez saját alkalmazásboltból kell telepíteni az appokat; itt főleg multimédiás programok találhatók. A kínálat még nem nagy, zenelejátszó mellett Skype, YouTube van például a listában.

Az AfoBot a tervek szerint az év utolsó negyedében kerülhet piacra, egyelőre csak Tajvanon és Kínában. Lesz természetesen angol nyelven működő verzió is, de ezt későbbre ígéri a QNAP.

Címkék
Hozzászólások