- 2017. június 1., 13:00
A koreai vállalat már most is nagyüzemben gyártja az OLED-kijelzőket, de csak tévékbe. Ez hamarosan megváltozhat.
Hirdetés

Jelen pillanatban az LG az egyetlen gyártó, amely tévékbe való OLED-paneleket gyárt; nemcsak a vállalat saját tévéiben vannak LG Display panelek, hanem az összes rivális OLED-tévéje is koreai panelre épül. Merőben más a helyzet, ha a kisméretű OLED-panelek piacát vizsgáljuk meg, itt ugyanis a Samsung az egyeduralkodó. Az LG részéről tudatos döntés volt, hogy telefonba és tabletbe nem készít paneleket, mivel ez volt a záloga annak, hogy az OLED-tévék árait néhány év alatt elfogadható szintre tudja lenyomni. Ez sikerült is, az elmúlt három évben nagyjából negyedére esett az OLED-tévék ára, a kínálat pedig folyamatosan bővül. Úgy is mondhatnánk, hogy sínen vannak a dolgok, és minden bizonnyal ez az oka annak, hogy az LG most már bővítene, és az 5-10 colos méretosztályban is piacra dobná saját megoldásait.

Ez természetesen csak a jelenlegi gyártókapacitások bővítésével képzelhető el, és a terv pontosan ez: az LG Display 3,5 milliárd dollárt fektet be a következő két év során, amelyet részben egy új üzem csatasorba állításához, részben pedig a meglévő üzemekben a termelési ütem növeléséhez fog felhasználni. Az LG jelenleg 45 ezer hatodik generációs OLED-(anya)panelt gyárt havonta, a bővítésnek hála ez a szám 2019 végére, de legkésőbb 2020 elejére havi 120 ezerre fog nőni. Feltéve, hogy az LG a kapacitások felét fogja használni kisméretű panelek előállításához, azon a piacon az LG nagyjából negyedakkora kapacitással bír majd, mint a Samsung. (Persze csak akkor, ha a Samsung nem bővít, de ilyen tervekről egyelőre nem hallottunk.)

Az LG a kisméretű OLED-paneleket saját felső- és csúcskategóriás telefonjaiban is szeretné majd használni, de legalább ennyire fontos az is, hogy a koreai vállalat az Apple-nek is szeretne szállítani. Az almás vállalatnak jelenleg a Samsunggal van élő szerződése OLED-panelek szállítására, de ez a megállapodás csak 2018-ig tart. Az LG-nek ráadásul akkor is jó esélye van megcsípni a rendelések egy részét, ha a Samsung is beszállító marad, mert nem kizárt, hogy az Apple 2019-ben fog átállni arra, hogy minden telefonjánál OLED-kijelzőt használ.

Hozzászólások