- 2017. június 5., 08:00
Villámgyors sebesség és a gyártótól megszokott módon rengeteg extra szolgáltatás jellemzi a Synology routerét.
Hirdetés

Az RT2600ac az egyik legjobb megoldás, ha a vezeték nélküli hálózatot szeretnénk felturbózni. A Synology routere minden szempontból jó megoldást jelent: 2,4 valamint 5 GHz-en is jelentősen növelhetjük az elérhető sebességet, és kényelmi szolgáltatásból is sokkal többet kapunk, mint egy átlagos útválasztó esetében. A Synology NAS-okhoz hasonlóan a router komplex megoldást nyújt, így nemcsak általános célra, hanem munkára valamint játékosoknak is remek alternatíva lehet.

Első a sebesség…

Egy router esetében az alapot mindenképpen a stabil, biztonságos működés és a gyors adatátvitel jelenti. A készülék a 802.11ac W2 vezeték nélküli adatátviteli szabványt támogatja, és a MU-MIMO technológiát is ismeri, így 5 GHz-es tartományban 1,73 Gbps-os, 2,4 GHz-es tartományban pedig 800 Mbps-os elméleti sebességre képes. A kétmagos, 1,7 GHz-es rendszerchip elég erős ahhoz, hogy a kétféle hálózat szimultán működése esetén mindkét frekvenciát maximálisan kiszolgálja, így elméletben 2,5 Gbps feletti tempó is elérhető. Akármelyik esetet is nézzük, az teljesen biztos, hogy a legmodernebb technológiai megoldásoknak hála a Synology RT2600ac a vezetékes hálózatokéhoz hasonló sebességet nyújt, esetenként még gyorsabbat is egy átlagos otthoni vezetékes összeköttetés sebességénél – figyelembe véve természetesen azt is, hogy az aktuális sebességet mindig befolyásolják a külső tényezők. A vételi minőséget nemcsak MU-MIMO, hanem Beamforming technológia segítségével (is) javítja a készülék.

De a sebesség nem minden, a router tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak arra is, hogy a WiFi kapcsolatok akkor is gyorsak és stabilak maradjanak, ha egyszerre sok, akár tíznél is több kliens csatlakozik az RT2600ac-hoz. Ilyenkor azért már előfordulhatnak torlódások, éppen ezért van lehetőség arra, hogy QoS és Layer 7 szintű protokollok segítségével optimalizáljuk a hálózati forgalmat, biztosítva azt, hogy a számunkra fontos csomagok kapjanak prioritást. Az, hogy az 5 és a 2,4 GHz-es sávokat szimultán használhatjuk, további érdekes lehetőségeket rejt, hiszen van lehetőség arra is, hogy az egyik tartományt sok lassú, a másik tartományt pedig kevés gyors készülék számára tartsuk fent. A dual működési elv biztonsági szempontból sem utolsó: arra is van lehetőség, hogy egy biztonságos otthoni (vagy céges) hálózat mellé létrehozzunk egy olyat, amelyet a vendégek számára nyitunk meg; könnyedén megoldható, hogy a vendég hálózat a helyi LAN-t ne lássa, így biztonsági kockázat nélkül tudunk a csatlakozó eszközök számára internetelérést biztosítani. A kettős hálózathoz kapcsolódik egyébként egy érdekes Synology fejlesztés, a router képes eldönteni, hogy egy-egy eszköz számára melyik működési frekvencia a jobb választás.

…és a biztonság

A Synology mérnökei nem bízták a véletlenre a biztonság kérdését sem. Az eszközhöz rendszeresen érkeznek a biztonsági frissítések, de a szolgáltatások között is rengeteg olyan van, amelynek célja a biztonság növelése. Vegyük például a Dual WAN képességet: ha kritikus tényező az internetkapcsolat, akkor két szolgáltatóhoz is kapcsolódhatunk. Az RT2600ac alapesetben mindkét összeköttetést használja, így a forgalom optimális elosztásával a világháló felé akár 2 Gbps-os kapcsolatot is felépíthetünk, de ennél is fontosabb, hogy amikor az egyik szolgáltató valamilyen hiba folyták kiesik, a másikra támaszkodva akkor is online maradhatunk.

A routeren futó SRM szoftver természetesen az összes fontos olyan megoldást tartalmazza, amivel a betörők dolgát megnehezítheti: van tűzfal, behatolás-felismerés és QualysGuard is – utóbbi a rendszer eddig fel nem tárt hibáit képes hatékonyan felismerni.

A biztonság témaköréhez kapcsolódik az egyik leghasznosabb szolgáltatás is: a router beépített VPN-szerverrel is rendelkezik. Ennek segítségével távolról is biztonságosan kapcsolódhatunk az otthoni vagy munkahelyi hálózathoz, és minden ott meglévő erőforrást használhatunk. A VPN-t SSL titkosítással párosítva is használhatjuk, és ez a fajta kapcsolat nemcsak kliensprogrammal működik, hanem akár böngészőn keresztül is rendelkezésre áll.

Biztonság a kicsiknek is

A Synology RT2600ac beépített tartalomszűrővel is rendelkezik, a megadott webcímekhez semmi esetre sem enged hozzáférést. Így könnyedén letilthatunk mindenféle felnőtt tartalmat (szex, szerencsejáték, drog, stb.) A szűrés nemcsak URL-alapú lehet, hanem DNS-alapú is, amelynek nagy előnye, hogy nehezebb megkerülni. A tiltott oldalak listáját kézzel is összeállíthatjuk, de van lehetőség arra is, hogy kategóriákat jelöljünk ki; ebben az esetben a lista mindig automatikusan frissül.

Routerből NAS

A router relatív új területnek számít a tajvani gyártónál, de a Synology természetesen nem távolodott el vele teljesen a gyökerektől. Ha SD-kártyát helyezünk be, vagy külső merevlemezt csatlakoztatunk, akkor az RT2600ac-ból egy csapásra hálózati adattároló (is) válik. A Synology full extrás NAS készülékeinek minden tudását nyilván nem kapjuk meg, de egy nagyon jól használható NAS-t így is pillanatok alatt faraghatunk a készülékből. A legfontosabb talán az, hogy a különféle adatmegosztási képességek mellé a Synology Cloud Station Suite-ot is megkapjuk, vagyis a NAS tartalmát nemcsak otthonról, hanem a világ bármely pontjáról elérhetjük. Az RT2600ac NAS-ként használva természetesen a biztonsági mentések készítését is megkönnyíti (az Apple gépek tulajdonosai számára például Time Machine támogatás is van), a multimédiás eszközök pedig DLNA és UPnP segítségével is csatlakozhatnak rá. A Synology routere ráadásul még arra is rácáfol, hogy az ilyen jellegű megoldások sebesség terén nem túl jók: a router a csatlakoztatott külső meghajtót 83-107 MB/s-os sebességgel tudja használni, és ez a tempó természetesen a vezetékes és vezeték nélküli hálózatra csatlakozva is könnyedén elérhető.