- 2017. június 7., 13:00
Everdisplay Optronics a neve egy mindössze ötéves, Kínában alapított kijelzőgyártónak. Aki a csúcsra tör.
Hirdetés

A kisméretű OLED-kijelzők piaca egyelőre a Samsunggé, a korai gyártónak 90 százalék feletti részesedése van, és nem látszik, hogy rövid távon ez a helyzet megváltozna. Hosszabb távon persze lesznek kihívók, az LG például már bejelentette, hogy a meglévők mellé újabb gyártósorokat üzemel be, hogy ne csak nagyméretű OLED-panelek gyártásához, hanem kisméretű panelekhez is legyen kapacitása. Az LG ugyanakkor – csakúgy, mint a Samsung – főleg saját részre és az Apple-nek gyártana. Rengeteg feltörekvő kínai gyártó van viszont a piacon, akik szintén szívesen használnának OLED-panelt, ha jutna nekik. Az EDO éppen azon mesterkedik, hogy ezt az igényt kiszolgálja: a vállalat ráadásul nem is kispályázik, 2019 felhúz egy új üzemet, ahol OLED-panelek fognak készülni. A beruházás 4,2 milliárd dollárba kerül, az üzemben G6-os paneleket gyártanak majd. A kapacitás havi 30 ezer (G6-os méretű) panel lesz, amelyből 1-15 col közötti méretben vágnak majd ki kijelzőket. Az EDO jelenleg is rendelkezik OLED gyártósorral, a 4.5G-s üzemben havi 20 ezer darab panelt állítanak elő; ha a G6-os üzem is elkezdi a termelést, akkor a kapacitás nagyjából az ötszörösére fog nőni.

Az EDO a CES ASIA-ra elhozta néhány paneljét, amelyek között van több érdekes is. A legkisebb jelenleg sorozatban gyártott panel 0,95 colos és 180×120 pixel felbontást nyújt. Elsősorban MP3-lejátszókban láthatjuk viszont. Ennél sokkal érdekesebb a 2,96 colos, 1:1 képarányú verzió, amely 1080×1200 pixeles, ezt a panelt elsősorban VR-szemüvegekbe szánja az EDO. Ennek a panelnek tavaly év végén készült el a prototípusa, a tömegtermelés viszont csak a harmadik negyedévben kezdődik. Természetesen a CES ASIA-n már ki lehetett próbálni; a virtuális térben az OLED-től elvárható nagy kontrasztarányt és kiváló színeket megkaptuk, viszont mivel a PPI nagyjából egy 5,5 colos QHD felbontású kijelzőjével egyezik, sajnos a pixelesedés ugyanúgy megfigyelhető, mint a telefonnal működő virtuális valóság szemüvegeknél. Az EDO tervezi, hogy 18:9-es paneleket is fog készíteni, egy 5,89 colos prototípust láttunk, amely 1440×2880 pixeles felbontást nyújt. Ezt a panelt azonban csak 2018-tól fogja gyártani nagy mennyiségben a vállalat.

A legérdekesebb viszont kétségtelenül az 5,5 colos, 1080×1920 pixeles hajlékony változat volt, amelyet csak vitrinben tudunk megnézni, de így is látványos volt a demó, hiszen a panelt egy robotkar hajtogatta megállás nélkül. Ahogyan az alábbi videón is látni, nem csak úgy ímmel-ámmal, hanem elég rendesen. Ez a panel viszont egy jó darabig még nem lesz elérhető, mert az EDO a gyártásához csak a 6G-s üzem elkészülte után, vagyis nagyjából két év múlva fog majd hozzá.

Címkék