- 2017. június 26., 10:00
Szerencsére gyorsan kiderült, hogy nincs ok pánikra, a Windows 10 biztonsága egyáltalán nincs veszélyben.
Hirdetés

Ismeretlenek 32 TB-nyi adatot szereztek meg a Microsofttól, amely tartalmazza a Windows 10 forráskódjának egy részét is. Az információk felkerültek az internetre is, így eltűntetni már nem lehet őket. A Microsoft elismerte, hogy érzékeny információk kerültek közkézre, ugyanakkor a vállalat azt is leszögezte, hogy a 32 TB-nyi adat nagyon nagy része már korábban is nyilvános volt, a friss információk mennyisége ennél jóval kevesebb. A Microsoft szerint ráadásul szó sincs arról, hogy a Windows 10 forráskódja teljes egészében kiszivárgott volna, a nyilvánosságra került adatok a Shared Source Initiative-ból származnak, és főleg a Windowsban lévő gyári illesztőprogramok működésébe adnak betekintést.

Ennél is fontosabb, hogy az adatoknak eddig sem csak a Microsoft volt a birtokában, hiszen az információk licencelhetők voltak. A Microsoft számára mégis kínos a dolog, mivel nem ez az eső olyan eset, amikor a Windowszal kapcsolatos kritikus információk szivárognak ki, 2004-ben például a Windows 2000 működésébe nyerhettek a kelleténél több bepillantást külső szemlélődők is. A rendőrség egyébként év elején letartóztatott két embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy betörtek a Microsoft szervereire, hogy onnan Windows 10-hez kapcsolódó információkat szerezzenek meg – azt viszont egyelőre nem erősítette meg sem a rendőrség sem a Microsoft, hogy a letartóztatások és a mostani adatszivárgás között van összefüggés.

A Windows 10-et érintő forráskód a Beta Archive szervereire került fel. Amint az oldal üzemeltetője észrevette ezt, eltávolította az 1,2 TB-nyi adattömeget, de persze addigra már voltak, akik letöltötték, így szinte biztos, hogy később újra elérhető lesz minden információ; ha máshogy nem, fájlcserélőkön keresztül. Habár sokan aggódnak amiatt, hogy a kiszivárgott adatok veszélyt jelentenek az operációs rendszer egészre nézve, egyelőre nincsenek olyan információk, amelyekből arra lehetne következtetni, hogy a Windows 10 felhasználók gépe ebből a szivárgásból adódóan potenciális veszélynek lenne kitéve.

Címkék