- 2017. június 30., 15:32
Az USA Belbiztonsági Hivatala újra engedélyezi a repülők fedélzetén a telefonnál nagyobb kütyüket.
Hirdetés

Győzött a józan ész: mostantól megint lehet táblagépeket és notebookokat felvinni az USA-ba tartó légi járatok fedélzetére. Tekintette arra, hogy a tiltás elsősorban a közel-keleti országokat érintette, elsősorban az ott működő légitársaságok (például Qatar Airways, Etihad, Emirates) lélegezhetnek fel, de összességében is jó dolog, hogy most úgy néz ki, nem kell tartani attól, hogy az USA a szigort esetleg az európai országokra is kiterjesztené. A korlátozás ellen nemcsak az érintett légitársaságok, hanem a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) is tiltakozott, mivel a rakodótérben lévő készülékek adott esetben sokkal nagyobb kárt tudnak okozni, mint a fedélzeten lévők.

Több szakértő is azon a véleményen volt egyébként, hogy a tiltás elsősorban a közel-keleti légitársaságok ellen szól. A laptopokat és táblagépeket a hivatalos indoklás szerint azért tiltották ki a gépek fedélzetéről, mert a hírszerzés információi szerint terroristáknak sikerült bombát rejteni egy iPadba.

A biztonsági ellenőrzések minősége viszont javulni fog; Phoenixben és Bostonban az American Airlines bevonásával az eddigieknél hatékonyabb szkennereket tesztelnek, amelyek nemcsak kétdimenziós képeket, hanem forgatható, 3D-s képet tudnak készíteni a kézi poggyászok tartalmáról. Ezek a készülékek megfelelő szoftveres támogatással akár maguktól is fel tudják ismerni a potenciálisan veszélyes tárgyakat. Az irány jó, azt viszont még nem tudni, hogy ezeket az új rendszereket mikortól vezethetik be – a szkennereket ráadásul nemcsak az amerikai repülőtereken kell majd felállítani, hanem minden olyan repülőtéren, amelyről indulnak közvetlen járatok az USA-ba.

Címkék
Hozzászólások