- 2017. július 4., 11:00
Nem túl meglepő lépés ez, miután a Samsung két riválisa is arra pályázik, hogy az iPhone-ba gyártson paneleket.
Hirdetés

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, az LG most már nemcsak tévékbe, hanem telefonokba is szeretne OLED-paneleket gyártani, és a Foxconn is azon ügyködik, hogy a Sharp tévés üzletágának felvásárlását követően mielőbb el tudjon kezdeni kisméretű OLED-kijelzőket gyártani. Az LG valószínűleg saját telefonjaiba is épít majd az OLED-panelből, de minkét vállalat céljai között prioritásként szerepel, hogy 2018-tól vagy legkésőbb 2019-től az Apple-nek tudjanak szállítani. Az almás vállalatot jelenleg főleg a Samsung látja el kijelzőkkel, aki viszont nem túl meglepő módon szeretné megőrizni pozícióját. Hogy ez sikerülni fog-e, azt még nem tudni, az viszont majdnem biztos, hogy az Apple rövid időn belül, akár már jövőre át fog állni valamennyi modellnél az OLED-re – ez pedig olyan mennyiségű panelt szívhat fel a piacról, amennyit a Samsung nem feltétlenül tud leszállítani. Pletykák szerint akár 200 millió darab panelről is szó lehet, ez tényleg nem ki mennyiség. Vagyis az LG és a Foxconn számításainak van alapja – sőt, az LG állítólag már meg is állapodott az Apple-lel, hogy a kapacitásbővítéshez kapcsolódó költségek egy részét átvállalja.

De ahogyan várható volt, a Samsung reagál is a megváltozott igényekre, és bővíti gyártókapacitását. Egy új üzem épül, mégpedig Dél-Koreában, 14 milliárd dolláros befektetéssel. A gigantikus összeg elég hamar megtérülhet, jelenleg ugyanis a Samsung éves szinten majd’ 4 milliárd dolláros bevételt realizál az OLED-panelek eladásából. A termelés a tervek szerint 2019-ben kezdődik, a teljes kapacitását pedig két évvel később fogja elérni az új gyár.

A Samsung jelenleg az OLED-kijelzők piacának 27 százalékát mondhatja magáénak, a második legnagyobb szereplő a Japan Display (18%), a képzeletbeli dobogó harmadik fokán pedig az LG áll, 16 százalékkal. A képet viszont árnyalja, hogy az LG főleg tévékbe gyárt panelt, amelyekből kevesebbet, de drágán értékesít.

Címkék
Hozzászólások