- 2017. július 10., 12:00
A Budapesti Közlekedési Központ a tervek szerint napokon belül megkezdi a digitális bérletek árusítását.
Hirdetés

Internetes regisztrációt és a személyes adatok megadását követően hamarosan olyan bérletet is lehet vásárolni, amelyet nem papír alapon, hanem az okostelefon kijelzőjén kell bemutatni az ellenőröknek. A rendszer első körben a 30 napos bérlet valamint a hetijegy és napijegy megvásárlására lesz alkalmas, de később minden bizonnyal az elektronikus jegyrendszerrel is összehangolják valamilyen módon. A megvásárolt jegyeket a rajtuk lévő QR-kód segítségével lehet ellenőrizni, az Index.hu viszont úgy tudja, hogy egyelőre nem lesznek az ellenőröknél a procedúrához használható készülékek, ezért a bérleteket ugyanúgy fogják megvizsgálni, mint a papír alapú változatokat. Vagyis az érvényességi idő mellett az ellenőröknek a bérleten lévő igazolványszám valódiságát kell ellenőrizni. A papír alapú bérleteknél a tapasztalatunk szerint ez szinte mindig elmarad, de nem kizárt, hogy az újdonság ereje miatt a digitális bérleteket kezdetben komolyabban meg fogják nézni.

A telefon a bérletet csak aktív internetkapcsolat mellett fogja tudni megjeleníteni; az érvényességi időn belül a fontosabb adatok (utas neve, igazolványszáma) zöld háttér előtt jelennek meg, azt követően piros háttér előtt. A hamisítást a BKK úgy próbálja kivédeni, hogy a bérlet egy része animált lesz, valamint szerepelni fog rajta a pontos idő is; így a sima képszerkesztés biztosan nem lesz megoldás. A QR-kód egyelőre csak lapozás után fog látszódni, ami nem túl logikus, viszont addig nem gond, amíg az ellenőröknél nincsen QR-kód olvasó.

A digitális bérletet, amint lehet, élesben is ki fogjuk próbálni, a tapasztalatokkal pedig természetesen jelentkezni fogunk.