- 2017. július 26., 14:31
A Flash évek óta csak nyűglődik, egyre kevesebb szoftver támogatja. Az Adobe mégsem akart szabadulni tőle. Eddig.
Hirdetés

Úgy látszik, hogy ez a hét a halálra ítélt szoftverek hete; hétfőn arról számoltunk be, hogy a Microsoft megásta a Paint sírját, ma pedig az Adobe tette meg ugyanezt a Flash-sel. A képszerkesztő eltűnését valószínűleg sokan bánják, a Flash nélkül viszont tényleg jobb lehet az élet; nemcsak az általános biztonság, hanem akár a notebookok üzemideje is nőhet, ha a fejlesztők teljesen átállnak HTML5-re.

Az Adobe bejelentése egészen pontosan úgy szól, hogy 2020-ban befejeződik a Flash fejlesztése, ettől a naptól kezdődően biztonsági frissítések sem fognak készülni hozzá. A céldátum nincs olyan messze, de a helyzet az, hogy a Flash már most is csak a szükséges rossz, a legtöbb weboldal régen átállt valamilyen alternatív formátumra. Azt már korábban is sejteni lehetett egyébként, hogy a Flash napjai meg vannak számlálva, hiszen az Adobe szoftverei releváns tartalmak készítésekor tavaly óta a HTML5-öt ajánlják fel alapértelmezettként a Flash helyett.

A Flash alaposan kiszélesítette a webtervezők lehetőségeit, de mára tényleg elavulttá vált, ám ennél is nagyobb gond, hogy időről időre kritikus biztonsági hibákat fedeznek fel benne. Az Apple mobil termékei éppen ezért soha nem is támogatták, de a modul évekkel ezelőtt kiszorult az Androidból is. A böngészők között is egyre több van, amely alapból nem támogatja.

Tulajdonképpen az összes nagy cég kijelentette már, hogy a Flash-t nem szívleli, és előbb vagy utóbb, de mennie kell; a Microsoft, az Apple, a Google és a Facebook egyaránt támogatják a 2020-as dátumot, így a Flashnak mindenképpen vége. Végre.

Címkék