- 2017. augusztus 14., 12:54
Pedig úgy tűnt, hogy a technológia határait nem lehet tovább tolni. Most azonban minden gyökeresen megváltozhat.
Hirdetés


some text

A mikrochipek alapját elég régóta a szilícium képezi, segítségével a legfejlettebb technológiával rendelkező gyártók 7 nm-es csíkszélességgel készülő chipet is tudnak gyártani. Ez azonban többé-kevésbé a történet vége, a csíkszélességet ennél sokkal jobban nem lehet csökkenteni; a jelenlegi tudásunk szerint 5 nm-es csíkszélesség már nem alkalmazható.

A Stanfordi Egyetem kutatói viszont rájöttek arra, hogy ha a szilíciumot a megfelelő anyaggal keverik, akkor az eredmény egy olyan új anyag, amely akkor is megtartja a tiszta szilícium (chiptervezéshez fontos) tulajdonságait, ha az eddigieknél sokkal vékonyabb szélességben viszik fel. A szilíciumot hafnium-diszeleniddel vagy cirkónium-diszeleniddel keverve akár három atom szélességű csík is megfelelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a mostani legkisebb tranzisztorok mérete a tizedére csökkenhet.

A kisebb méret nemcsak a chipek komplexitásának növelését teszi lehetővé, hanem az órajel növelését is, ráadásul a csíkszélesség csökkentésével arányosan csökken a fogyasztás is, ami pedig a mobil kütyük tervezése szempontjából jó hír. És persze azt is jelenti, hogy Moore törvénye egy ideig továbbra is érvényben maradhat, persze nem a végtelenségig, és az is biztos, hogy idővel a mikroprocesszorokat valami teljesen más technológia fogja felváltani.

A gond csak az, hogy egyelőre majdhogynem csak elméleti felfedezésről van szó, amely laboratóriumi körülmények között működik, ahhoz viszont biztosan évek kellenek még, hogy az új anyagokkal komplett chipet tudjanak előállítani. Tekintve, hogy a chipgyártók elérték a technológiai határokat, addig más irányba kell fejleszteniük – vagy ha más nincs, akkor takarék üzemmódban kell kiböjtölniük, amíg az új fajta szilícium tömeggyártása éretté nem válik.

Ezek is érdekelhetnek

2009. május 29., 08:00
2009. július 3., 08:00
2012. június 26., 12:00
2009. november 30., 08:00