- 2017. augusztus 16., 09:00
A Facebooknak a hazai telített piacon is igen jó esélyei vannak arra, hogy gyorsan piacvezetővé váljon.
Hirdetés


some text

A Facebook számos területen fejleszt, az apróhirdetések viszont még új területnek számítanak a közösségi szolgáltatónál. A vállalat eddig négy országban tesztelte legújabb szolgáltatását, a Marketplace-t, amely hétfő óta már újabb tizenhét országban, köztük Magyarországon is – elérhetővé vált. Ahogyan az lenni szokott, a funkció fokozatosan élesedik, így elképzelhető, hogy a hír készítésének idején még nem minden felhasználó éri el.

A Marketplace a Facebookon már eddig is létező adásvételi csoportok helyét veheti majd át szépen fokozatosan, bár arról egyelőre nincs szó, hogy utóbbiak megszűnnének. Az egyik legfontosabb eltérés a két funkció között az, hogy a Marketplace nem tematikus piactér lesz, hanem mindenféle portékát fel lehet rá tenni, így elvileg sokkal könnyebb lesz értékesíteni. A klasszikus apróhirdetés oldalakhoz képest pedig főleg az lesz más, hogy a közvetítésért cserébe nem kell jutalékot fizetni, a Facebooknak a kapcsolódó hirdetésekből lesz bevétele. Elvileg könnyebb lesz a kapcsolattartás is, hiszen a Marketplace csak olyanokat hoz össze, akik eleve fent vannak a Facebookon, ráadásul a találatoknál automatikusan előbbre kerülnek azok az eladók, akik helyben közel vannak hozzánk. A klasszikus oldalakkal szemben további előny, hogy könnyebb meggyőződni az eladó illetve a vevő hitelességéről – persze a kamu profilok ellen teljesen nem lehet védekezni, de ha valaki 15 éve fent van Facebookon, valószínűleg pár ezer forintért nem fogja a kukába dobni jól bevált profilját.

Ami a felhasználóknak jó, az a meglévő piaci szereplőknek nem annyira: a Vatera és a Jófogás például valószínűleg már rövid távon is megérzi majd a Facebook Marketplace jelenlétét; a Facebook felhasználói bázisa nagyobb, a kommunikáció hatékonyabb, és az eladók biztosan értékelni fogják a díjmentes működést is. Érdekes lesz megnézni, hogyan alakítja át a jelenlegi erőviszonyokat az új szolgáltatás – de ez legkorábban csak néhány hónap múlva derülhet ki.

Main Tags

Ezek is érdekelhetnek