- 2017. augusztus 21., 13:53
A Samsung augusztus 23-án mutatja be a Galaxy Note 8-at. Összeszedtünk mindent, amit eddig tudni lehet róla.
Hirdetés

Ha megnézzük a korábbi Galaxy S és Galaxy Note szériákat, akkor világosan látszik, hogy a Note kütyük dizájnja mindig sokat merített a fél évvel korábban megjelenő S mobilok formatervéből. Persze a Samsung arra mindig ügyelt, hogy a Note kijelzője nagyobb legyen, a széria elsődleges megkülönböztető jegye azonban az S Pen, vagyis a hozzá adott stylus. A Galaxy Note 8 bejelentése augusztus 23-án várható, viszont a telefon forgalmazása legkorábban szeptemberben indulhat – de az sem lenne meglepő, ha az első készletek csak október folyamán jutnának el a boltok polcaira.

De térjünk vissza a külsőségekre. A Galaxy S8 és S8+ után nem lehet meglepő, hogy a Note 8 is 18:9-es képarányú, mindkét oldalt ívelt OLED-kijelzőt fog kapni. Méretét és felbontását illetően nincsenek konkrét információk, de előbbi valahol 6,4 col körül kell, hogy alakuljon. Vagyis a telefon nem lesz jelentősen nagyobb a Galaxy S8+-nál. A felbontással kapcsolatban a legfontosabb kérdés az, hogy a Samsung vált-e 4K-ra; ennek a virtuális valóság miatt lenne értelme, de a Note 8 célcsoportja miatt szerintünk sokkal nagyobb az esélye annak, hogy marad az 1440×2960 képpont. Gombok az előlapon értelemszerűen nem lesznek, de a dizájnnal kapcsolatban fontos még, hogy mit kezd a Samsung az ujjlenyomat-olvasóval: a kiszivárgott fotók alapján semmit. Mivel a kijelző alá beépíthető modul még nem elég megbízható, az ujjlenyomat-olvasó marad ott, ahol az S8-aknál is, a telefon hátulján. Az viszont még kérdés, hogy a kamera mellé vagy alá kerül. A vízállóság nem igazán lehet kérdéses, a Samsung az S7/S7 edge óta IP68-as vízállóságot biztosít a csúcskészülékeknél, így ez a képesség a Note 8-nál is garantált.

Ami a hardvert illeti, az első kérdés az, hogy a Note 8 is fel fog-e robbanni. Ez elvileg nem történhet meg, mivel a Samsung már az új akkumulátor-tesztelési procedúrát használja. A rendszerchip és az egyéb hardverek tekintetében aligha lesz meglepetés, a Samsung megint a Qualcomm Snapdragon – Exynos duóra fogja bízni a munka dandárját. A rendszerchip mellé 4 vagy 6 GB RAM kerülhet (utóbbinak talán azért van nagyobb esélye, hogy a Note 8 még jobb legyen multitaskingban), a belső tárhelynél pedig opció lehet akár a 256 GB is. A tárhely bővítésére természetesen lesz lehetőség, és az is elképzelhető, hogy a mobil két SIM-kártya fogadására is alkalmas lesz. Meglepetést a fényképező tartogathat még, amely a Samsung történetében először dupla optikás lesz. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen kiosztásban; két 13 MP-es érzékelő várható, de hogy a másodlagos objektív miben lesz más, az egyelőre titok. Kiszivárgott információk alapján színszűrő nélküli vagy nagyobb átfogású (zoomos) lehet a második kamera – erről korábban mi is írtunk már, a részletekért katt ide.

Szoftver fronton az Android 7.1 nem is lehet kérdéses, és persze a Samsung szokásos felhasználói felületét valamint az extra programokat is meg fogjuk kapni. Ennél érdekesebb, hogy mit kezd a koreai gyártó a Bixbivel, amely az S8/S8+ telefonokon debütált. A vállalat a digitális személyi asszisztenst a Google Assistant, az Apple Siri és a Microsoft Cortana riválisának szánja. Mivel már az S8-akon is volt dedikált Bixbi gomb, szinte biztos, hogy kerül ilyen a Note 8-ra is. Ugyanakkor maga a platform egyelőre kevés háttértámogatást kap, így a Samsungnak valahogyan a fejlesztőket kellene ösztönöznie arra, hogy a Bixbi felé is nyissanak.

A bejelentésre magyar idő szerint augusztus 23-án, délután 5 órakor kerül sor; nem kell tehát már sokat várni arra, hogy minden részlet kiderüljön. A bejelentést követően természetesen részletes beszámolóval jelentkezünk mi is!

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. június 5., 17:00