- 2017. szeptember 4., 10:41
A Huawei neurális processzorral turbózta fel a Kirin 970-et, amely a mesterséges intelligenciában jeleskedhet.
Hirdetés

A Huawei az IFA második napján mutatta be legújabb rendszerchipjét, a Kirin 970-et, amelynek legnagyobb érdekessége az, hogy direkt mesterséges intelligenciához fejlesztették. A Huawei szerint a chipet használó készülékek végleg megváltoztathatják azt, ahogyan az eszközeinkhez viszonyulunk. A processzor képességei közé tartozik – többek között – a valós idejű képfelismerés és a hangalapú interakció, amelyek révén a mobilok képesek lehetnek valóban megérteni használójukat.

„Egy új, izgalmas korszak küszöbén állunk az okostelefonok jövőjét illetően” – mondta Richard Yu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának elnöke. „A Huawei elkötelezett amellett, hogy az okoskészülékekből intelligens készülékeket fejlesszen olyan end-to-end képességek kialakításával, melyek a chip-ek, az eszközök és a felhő közös fejlődését támogatják. A végső cél, hogy jelentősen jobb felhasználói élményt nyújtsunk. A Kirin 970 az első a számos új fejlesztés között, melyek erős AI funkciókat hoznak el készülékeinkre.”

A Huawei megoldása hibrid, mivel nemcsak a chipen „lévő” mesterséges intelligenciára, hanem a felhő alapú szolgáltatások intelligenciájára is épít. A felhő AI és a készülék AI ki tudják egészíteni egymást: a készülék mesterséges intelligenciája érzékelésben jó (a szenzorok hatalmas mennyiségű valós idejű és személyre szabott adatot tudnak előállítani), és nagy számítási kapacitást nyújt, a felhő pedig a Big Data előnyeit nyújtva járul hozzá a szolgáltatások minőségének növeléséhez.

A Kirin 970 nyolc maggal rendelkezik, ennél azonban érdekesebb, hogy a Huawei első olyan modellje, amely NPU-t (vagyis neurális processzort) használ. 10 nm-es csíkszélességgel készül, és a Huawes saját mérései szerint brutális teljesítménnyel rendelkezik: egy négymagos Cortex-A73-as CPU-hoz képest 25-szörös a számítási kapacitása. Ez nagyjából 50-szeres hatékonyságot jelent, ami nemcsak a készülékek intelligenciáját javíthatja, hanem a hosszabb üzemidőhöz is nagy mértékben hozzájárulhat.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00