- 2017. szeptember 6., 08:00
Mindenki tudja, hogy a Google-nél rengeteg fejlesztő dolgozik, mutatunk pár számot a munkájukról.
Hirdetés

Azt valószínűleg mindenki sejti, hogy a fejlesztők rengeteget dolgoznak, azt viszont kevesen tudják, hogy mennyire. Egy operációs rendszer megírása nem kis feladat, amit jól jelez, hogy a Linux forráskódja nagyjából 50 ezer fájlból és összesen 20 millió sorból áll; a Linuxot természetesen nem a Google készítette, de összehasonlítási alapnak az OS kiváló. Ehhez képest a Google-nél 250 ezer fájllal foglalkoznak a szakemberek, és összesen 15 millió sorhoz nyúlnak hozzá – hetente. Oké, a Google-nek összességében száznál is több szolgáltatása van, de azért 15 millió sor akkor is rengeteg.

Ezt a hatalmas munkát világszerte 40 ezernél is több fejlesztő végzi, akik összességében 1 milliárd fájllal foglalkoznak munkájuk során. Naponta 60 ezer kódmódosítást nyújtanak be, és akár 800 ezer fordítást (buildet) is készíthetnek. Természetesen tesztelni is kell, az ilyen jellegű futtatások száma pedig – szintén napi szinten – eléri a 150 milliót.

A fejlesztés során fontos, hogy a különféle módosítások előtti állapot is visszaállítható legyen, így a naponta bekerülő új mentések mérete eléri a 2 PB-t (ennyi adattal nagyjából 500 merevlemezt lehet megtölteni).

A keresőóriás végre a régiónkra is figyel, de általánosságban is elmondható, hogy Európa szerepe sokkal fontosabb most, mint akár csak néhány éve volt. Ennek tudható be, hogy a különféle, fejlesztőknek szánt rendezvényeken a Google csak ebben az évben 185 ezer fejlesztőt látott már vendégül Európában.