- 2017. szeptember 7., 10:53
Kutatók olyan akkumulátort fejlesztettek, amelyben az elektrolit vízbázisú, így egyáltalán nem gyúlékony.
Hirdetés


some text

A lítium-ion akkumulátorok ismert problémája, hogy könnyen kigyulladnak, rosszabb esetben pedig akár fel is robbanhatnak. A jó minőségű akkumulátorokat is érinti a probléma, mert egy leesésnél a sérülés okozhat tüzet, a Samsung Galaxy Note 7 kapcsán kirobban botrány viszont azt is jól mutatja, hogy a silány minőségű példányokkal alapból is sok probléma adódhat. Egy kutatócsoport most viszont olyan megoldással állt elő, ami talán megoldhatja az akkumulátorok ezen problémáját: a mérnökök sikeresen használtak víz alapú elektrolitot.

A víz természetéből adódóan egy olyan akkumulátor, amelyben az új típusú elektrolit található, sokkal kisebb valószínűséggel gyullad meg. A vízbázisú elektrolit valójában egy igen magas koncentrációjú sóoldat, amely a normál elektrolitokhoz hasonlóan viselkedik: megóvja az elektródákat, miközben értékelhető mennyiségű, akár 4 voltos feszültség előállítását is lehetővé teszi.

Sajnos a történet még nem teljesen kerek, mert a vízbázisú elektrolit annyira hatékonyan azért nem tudja megvédeni az elektródákat, mint a savas oldatok, így egy vele készült akkumulátor kevés töltési ciklust visel csak el. A kutatók szerint jelenleg nagyjából 70 töltési ciklus a plafon, ezt azért legalább ötszörözni kellene ahhoz, hogy a gyártók komolyan elkezdjenek foglalkozni a típus alkalmazásával.

Main Tags

Ezek is érdekelhetnek

2009. május 29., 08:00
2009. július 3., 08:00
2012. június 26., 12:00
2009. november 30., 08:00