- 2017. október 3., 14:00
A Sharp és a Tokiói Egyetem közös projektje első ránézésre elég viccesnek tűnik, de komoly célokat szolgál.
Hirdetés

Bitescan névre hallgat az a nem is olyan apró, fülre helyezhető (és egyébként külsőre egy Bluetooth fülesre eléggé hasonlító) kütyü, amely giroszenzorok segítségével az állkapocs mozgását figyeli, vagyis azt számolgatja akkurátusan, hogy egy falatot hányszor rágunk meg. Az elsőre teljesen feleslegesnek tűnő adat Bluetooth kapcsolat segítségével jut el az okostelefonra vagy táblagépre, onnan pedig a felhőbe – merthogy a készülék valójában egy kutatás fontos eszköze lesz. A Tokiói Egyetem professzorai a társadalom étkezési szokásaira és annak hatásaira kíváncsiak, és azt remélik, hogy a begyűjtött adatokalapján meg tudnak majd állapítani pár olyan tényt, ami segíthet az életminőség javításában.

A kutatók – többek között – arra keresik a választ, hogy egy falatot hányszor és milyen sebességgel optimális megrágni, vagy hogy egy optimális étkezésnek mennyi ideig kell tartania. Az adatokból aztán a remények szerint meg lehet majd állapítani, hogy az étkezési szokások eme aspektusa befolyásolja-e az egészségi állapotot, és persze azt is, hogy ha igen, akkor hogyan. A személyes tapasztalat alapján a rágások számának meghatározása pontos, és a kütyü még azt is meg tudja mondani, hogy mikor nyeli le valaki a falatot (nem mellesleg a már meglévő adatok elemzésével olyan fontos dolgot tudtam meg magamról, hogy az emberek 79 százalékánál gyorsabban eszek meg egy mályvacukrot).

Egyelőre még az apróság véglegesítése zajlik, ha a kütyü kész, akkor viszont készül majd belőle pár tízezer darab, amit a Sharp az egészségügyi intézmények segítségével fog eljuttatni az emberekhez. Elsősorban olyanok fogják megkapni a Bitescant, akiknek valamilyen, az evést is befolyásoló (vagy azzal kapcsolatban lévő) betegsége van. Viszont mire a kutatásnak társadalmi szinten értelmezhető eredménye lesz, addig el fog telni még néhány év.

Címkék