- 2017. október 3., 16:30
A prototípusok már több mint egy éve léteznek, de még nem minden nem kezdődött meg minden verzió gyártása.
Hirdetés

A Panasonic gyártja a világon az egyik legtöbb akkumulátort, így nem meglepő, hogy a japán vállalat szeretne minél nagyobb részt kihasítani az IoT eszközök piacán is az energiaellátás tekintetében; ehhez pedig több prototípus is készült már. A vállalat három henger alakú és két lapos, hajlítható akkut készített, ezekről egy éve már beszámoltunk. Akkor úgy volt, hogy a gyártás viszonylag gyorsan beindul majd, ehhez képest a henger alakú modellekből csak a legkisebb kapacitású, 15 mAh-s változatot gyártja a vállalat, és jövőre is csak a nagyobb, 33 mAh-s verzió készítése fog beindulni. A már kapható verzió CG-320A névre hallgat; 3,65 mm-es átmérővel, 20 mm-es hosszúsággal rendelkezik, és 3,8 voltos feszültséget tud leadni. A jövőre gyártásba kerülő CG-425B 4,7 mm átmérőjű és 25 mm hosszú, ami 33 mAh-s névleges kapacitáshoz elegendő.

A lapos és hajlítható áramforrások viszont már készülnek, és a tavalyi termékpaletta, amely két modellből állt, kibővült eggyel: a 28,5×39 mm-es, 18 mAh-s verzió és a 40×65 mm-es, 65 mAh-s változat közé ékelődött be a 35×55 mm-es, 42 mAh-s típus.

Tavaly még csak szó volt róla, hogy a vezeték nélküli töltés is opció, most viszont már valóság ez is; sajnos a töltéshez szükséges áramkör nem túl kicsi, így a koncepciót teljesen hazavágja. Legalábbis felesleges apró akkumulátort beépíteni, ha cserébe a töltéshez szükséges berendezés még egyszer annyi helyet elfoglal. Akkor már inkább egy USB port, vagy valamilyen trükkös, mágneses megoldás.