- 2017. október 3., 12:00
Eddigi képességei mellé szerválni is megtanult a robot, és arra is képes, hogy az ellenfél viselkedését kiismerje.
Hirdetés

A japán gyártó demonstrációs célt szolgáló robotjáról tavaly nem írtunk, mert nem tanult új trükköt a korábbi évekhez képest, most viszont kiegészítették egy extra „kézzel”, amely segítségével már szerválni is tud. És nagyjából úgy, mint a nagyok: az új „kar” feldobja a labdát, és már lendül is a pingpong ütő, hogy a túlsó oldalra tessékelje a narancssárga labdát. A robot némileg pontosabb és gyorsabb is lett, viszont még mindig nem nehéz kicselezni, a gyorsabb térfélváltásokat például nem tudja jól lekövetni – ebben persze annak is szerepe van, hogy a kiállítás időtartamára a sebességét biztonsági okokból mindig leszabályozzák. (De a fejlesztőktől tudjuk azt is, hogy akkor sem mindenható a robot, ha minden tudását bevetheti.)

A monstrum 600 kiló és 2,7 méter magas, a labda útját pedig részben két kamera információi alapján számolja ki. A jelenlegi szoftver az ellenfél mozgását is elemzi, így próbálja meg kitalálni, hogy a következő ütésnél merre tart majd a labda. A frissített verzió az ütések pontossága és a kivitelezés módja alapján azt is meg tudja mondani, hogy az ellenfél milyen játékerőt képvisel. A robot további érdekessége, hogy már tanulni is tud; az ellenfél egyedi játékstílusát először összehasonlítja a saját adatbázisában lévő információkkal, de végeredményben mindenkit a saját szintjén kezel, hogy a lehető legpontosabb módon tudja a labdákat visszaadogatni.

A FORPHEUS névre hallgató szerkezet még mindig csak prototípus, és a vállalat nem is tervezi, hogy valaha kereskedelmi forgalomba küldeni a robotot.

Címkék
Hozzászólások