- 2017. október 4., 15:00
Az ALPS alapvetően szenzorokat és más komponenseket gyárt, de különböző partnerekkel összefogva kütyüket is alkot.
Hirdetés

Ezek között pedig van néhány nagyon érdekes dolog is: itt van például a TechnicalPITCH nevű baseball labda. Mivel egy alapvetően IoT termékekkel foglalkozó kiállításon botlottunk bele, a képességeit illetően nagy meglepetésre nem számítottunk: a labda belsejében néhány szenzort rejtettek el, így a benne lévő elektronika a labda dobási sebessége mellett azt is meg tudja mondani, hogy mekkora a forgás tempója. Az adatok Bluetooth segítségével jutnak el a tabletre, hogy a szoftver segítségével a játékosok és az edzők kielemezhessék és javíthassák a dobók mozdulatait. A tápellátásról egy apró elem gondoskodik, amelyet nem lehet újratölteni – viszont nem is kell, mert az áramforrás akár egy évig is biztosítja az adatok továbbítását, ennyi időt pedig a labdák amúgy sem bírnak ki. Az elektronika persze ilyenkor nem lesz szemét, a labdákat ki lehet belezni, és a szenzorokat újra fel lehet használni.

A labda természetesen méret és tömeg alapján is pontosan akkora, mint egy szabványos baseball labda. A kihívást az ALPS számára nem is az jelentette, hogy a mérnökök ezeket az értékeket tartsák, hanem az, hogy a gyártási költségeket lefaragják. Merthogy nem ez az első hasonló tudású sporteszköz, viszont eddig minden konkurens meglehetősen drága volt. A feladatot sikerül kivitelezni: a labdák ára 200 dollár körül alakul, ami már megfelelően alacsony ahhoz, hogy a kisebb költségvetéssel rendelkező csapatok valamint az amatőr játékosok is használhassák.

Az ALPS néhány csapat segítségével teszteli, hogyan válik be a labda a gyakorlatban – a forgalmazás pedig a tapasztalatok birtokában, várhatóan jövő év elején indulhat.

Címkék