- 2017. október 4., 14:00
Meleg helyett forró, akár 50 fokos hőmérsékletet is tud például érzékeltetni – lassan jó lesz vele vigyázni.
Hirdetés

Az ALPS évek óta azon dolgozik, hogy az erővisszacsatolás helyett egy olyan megoldást fejlesszen ki, amely nemcsak rezgéssel jelzi, ha valami történik, hanem pontosan utánozza a történéseket. A Haptic Triggert 2015-ben láttuk először, a kütyü első verziója arra volt képes, hogy összenyomjunk vele egy virtuális kólásdobozt vagy egy mustárosflakont; a gombok pedig a haptikus visszacsatolás segítségével élethűen képezték le a mozdulathoz szükséges erőhatásokat. Tavaly a második verzió nemcsak az eszköz formájában hozott változást, hanem abban is, hogy a kütyü a hideget és a meleget is tudta szimulálni.

A mostani, harmadik verziót megint sikerült alaposan továbbfejleszteni, a prototípus neve pedig Haptic Trigger Plusra változott. Kicsit más lett a forma, de nem ez a lényeges. Sokkal inkább fontos változás az, hogy a markolat hátsó részébe érintésérzékelő került, így a rendszer most már tudja, hogy mikor fogjuk a kontrollert. Ez egyrészt azért fontos, mert így a virtuális térben csak akkor látszik a kezünk, ha valóban fogjuk is a Haptic Triggert. Viszont az sem mellékes, hogy ennek a változtatásnak köszönhetően már nemcsak a meleg, hanem a forró hőmérsékletet is tudja érzékeltetni a kütyü – erre korábban biztonsági okok miatt nem volt lehetőség.

A markolat viszont nemcsak az érintésérzékelővel bővült, hanem kapott egy vibramotort is, ami tovább bővíti a szimulációba felvehető tárgyak sorát. Kézbe foghatunk például egy olyan poharat, amelyben fakockák vannak – ha egy ilyen poharat igaziból megrázunk, akkor érezni fogjuk, ahogy a kockák egymáshoz és a pohár falához verődnek, és ezt az érzést az ALPS Haptic Trigger Plus is kiválóan tudja visszaadni. Egy másik érdekes szimuláció volt a kiskutya, amelynek a szívdobogását lehetett a kütyüvel érezni.

További tervek? Piaci megjelenésről még mindig semmi hír, viszont újabb és újabb képességek beépítése biztosan várható, valamint cél azt is, hogy a méret csökkenjék kicsit.

Címkék
Hozzászólások