- 2017. október 4., 14:00
Meleg helyett forró, akár 50 fokos hőmérsékletet is tud például érzékeltetni – lassan jó lesz vele vigyázni.

Az ALPS évek óta azon dolgozik, hogy az erővisszacsatolás helyett egy olyan megoldást fejlesszen ki, amely nemcsak rezgéssel jelzi, ha valami történik, hanem pontosan utánozza a történéseket. A Haptic Triggert 2015-ben láttuk először, a kütyü első verziója arra volt képes, hogy összenyomjunk vele egy virtuális kólásdobozt vagy egy mustárosflakont; a gombok pedig a haptikus visszacsatolás segítségével élethűen képezték le a mozdulathoz szükséges erőhatásokat. Tavaly a második verzió nemcsak az eszköz formájában hozott változást, hanem abban is, hogy a kütyü a hideget és a meleget is tudta szimulálni.

A mostani, harmadik verziót megint sikerült alaposan továbbfejleszteni, a prototípus neve pedig Haptic Trigger Plusra változott. Kicsit más lett a forma, de nem ez a lényeges. Sokkal inkább fontos változás az, hogy a markolat hátsó részébe érintésérzékelő került, így a rendszer most már tudja, hogy mikor fogjuk a kontrollert. Ez egyrészt azért fontos, mert így a virtuális térben csak akkor látszik a kezünk, ha valóban fogjuk is a Haptic Triggert. Viszont az sem mellékes, hogy ennek a változtatásnak köszönhetően már nemcsak a meleg, hanem a forró hőmérsékletet is tudja érzékeltetni a kütyü – erre korábban biztonsági okok miatt nem volt lehetőség.

A markolat viszont nemcsak az érintésérzékelővel bővült, hanem kapott egy vibramotort is, ami tovább bővíti a szimulációba felvehető tárgyak sorát. Kézbe foghatunk például egy olyan poharat, amelyben fakockák vannak – ha egy ilyen poharat igaziból megrázunk, akkor érezni fogjuk, ahogy a kockák egymáshoz és a pohár falához verődnek, és ezt az érzést az ALPS Haptic Trigger Plus is kiválóan tudja visszaadni. Egy másik érdekes szimuláció volt a kiskutya, amelynek a szívdobogását lehetett a kütyüvel érezni.

További tervek? Piaci megjelenésről még mindig semmi hír, viszont újabb és újabb képességek beépítése biztosan várható, valamint cél azt is, hogy a méret csökkenjék kicsit.

Címkék
Hozzászólások