- 2017. október 4., 18:00
Egy koreai mozi tulajdonosa a fejébe vette, hogy LED-ekre cseréli a filmvászon-vetítőgép kombinációt.
Hirdetés

A CEATEC-en egy érdekes LED-es kijelzőt láttunk: egy nem túl nagy felbontású, de azért értékelhető minőségű panelt, amelyben minden egyes képpont három LED-ből állt. A kijelzőt a digitális hirdetőtáblákkal foglalkozó Layard gyártotta, mégpedig 0,64×0,64 mm-es fényforrások segítségével. A kijelző 12 ezer darab RGB LED-et tartalmaz, így felbontása nyilván nem versenyezhet egy LCD-tévé felbontásával, de ez nem is volt cél. A vállalat elsősorban a nagy fényerőre és a kiváló színhelyességre koncentrál.

Ezzel együtt is valószínűleg nem foglakoztunk volna túl sokat a dologgal, ha menet közben ki nem derül, hogy a Layard felkérést kapott egy dél-koreai mozitól: a filmszínház üzemeltetője a vásznat szeretné kiváltani LED-ekkel. Egyelőre az egyeztetések folynak, így a projekttel kapcsolatban szinte semmilyen részlet nem nyilvános – nem tudni például azt sem, hogy mekkora a filmvászon, amit ki kell váltani, és az sem ismert, hogy összesen hány darab fényforrásra lesz szükség.

Ha viszont a 4096 soros felbontásból indulunk ki, és abból, hogy a legnagyobb LED, amit a célra használni lehet, 1,6×2,5mm-es, akkor egy tipikus, 25 méter széles mozivászon simán kivitelezhetőnek tűnik. Természetesen, ha később hallunk új információkat a projekttel kapcsolatban, akkor azokról be fogunk számolni!

Címkék