- 2017. október 12., 12:21
A Samsung kifejlesztett egy olyan érzékelőt, amely elég vékony ahhoz, hogy az idegesítő problémát megoldjuk vele.
Hirdetés

A telefongyártók végre letettek arról, hogy vékonyabbnál vékonyabb készülékeket akarjanak gyártani (ez a gyakorlatban inkább azt jelenti, hogy a 7 mm körüli vastagságnál kisebbet fizikailag lehetetlen elérni), mostanában inkább arra figyel mindenki, hogy a kamera minél jobb képminőséget nyújtson. Ez értékelendő is, a gond csak az, hogy a jó képminőséghez a jó érzékelő mellé használható méretű optika is kell – e kettőt pedig a tudomány jelenlegi állása szerint 7 mm-be nem lehet belezsúfolni. A kamera kidomborodik a Samsung Galaxy S6, S7 és S8 készülékekből egyaránt, az Apple valamennyi készülékénél szintén. A Note 8-ból viszont nem lóg ki a fényképező, de csak azért, mert ez a mobil az S-Pen búvóhelye miatt eleve vastagabb.

A Samsung viszont most bemutatott két új ISOCELL szenzort, amelyek az elődökhöz képest vékonyabbak, így a jövőre érkező telefonoknál talán nem fogjuk látni az idegesítő kiemelkedést a hátlapon. Az első szenzor a 12 MP-es Fast 2L9, amely 1,28×1,28 μm-es pixeleket használ, nevét pedig arról kapta, hogy a Dual Pixel technológia segítségével rendkívül gyors fókuszállítást tesz lehetővé. A másik szenzor a Slim 2X7; ennél a típusnál a pixelek méretének 0,9×0,9 μm-re csökkentésével a felbontást 24 MP-re sikerült növelni. A Samsung állítása szerint a képminőséget ez nem befolyásolja, a zajszint és a színhelyesség is van olyan jó, mint a 12 MP-es lapkánál. Érdekesség, hogy éjszakai módban a szenzor úgy működik, hogy a pixeleket négyesével összefogja, és azok együttes információtartalmát használja fel.

Majd meglátjuk, hogy a koreai gyártó melyik szenzort használja saját készülékeiben jövőre – lehet persze az is, hogy mindkettőt. A Samsung szerint az érzékelők egyébként annyira vékonyak, hogy előlapi kamerában is simán megállják a helyüket.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00