- 2017. október 20., 09:35
A Google mestreséges intelligenciája a lovak közé csapott, és nekiállt tanulni. Az eredmény durva.
Hirdetés


some text

Lassan kijelenthető, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztésében új szintre léptek az eszközök: a gépek most már nemcsak korábbi adatok alapján, hanem teljesen maguktól is képesek tanulni. A Google 2014 óta aktív kutatója és fejlesztője a mesterséges intelligenciának, ekkor vásárolta ugyanis meg a vállalat a Deepmind nevű céget, amely akkor már hosszabb ideje foglalkozott a gépi tanulás kifejlesztésével. A Deepmind csapata már a Google-nél volt, amikor elkészült az AlphaGo – ez egy olyan számítógépes program, amelyet a Go játékhoz fejlesztetek ki. A gép legyőzte a játék akkori világbajnokát, és tulajdonképpen azóta sem talált legyőzőre, mostanáig. Az Alpha Go annak ellenére ért el kitűnő eredményt, hogy a Go elég komplex feladatmegoldást igényel; bár természetesen megtörtént a korábbi játszmák elemzése (100 ezer játékok ismer a gép), a sikerhez nem elég az, hogy ezek segítségével elemez a gép; rengeteg féle stratégia is van még, amelyek közül választani kell.

Most viszont elkészült a továbbfejlesztett verzió, az AlphaGo Zero, amely azért különleges, mert gyakorlatilag csak a szabályokat tanították meg neki, más útravalót nem kapott. Sem játékstratégiát sem korábbi játszmákat nem mutattak meg neki, így kellett megtanulnia a játékot. Végső soron mondhatni, hogy „leültették a sarokba”, hogy saját maga ellenfeleként játsszon – és hogy ennek mi az érteleme? Az, hogy mivel a gondolkodás logikáját sem programozóktól tanulja meg, az AlphaGo Zero a tanulás leghatékonyabb módját is saját maga találta ki, nem korlátozta azt az őt beprogramozó csapat „képzelőereje”. Ennek köszönhetően az AlphaGo Zero mindössze pár nap alatt összeszedett akkora tudást, hogy azzal az AlphaGót már simán megverte. Habár azt pontosan nem lehet tudni, hogy összességében milyen okos lett a gép (hiszen már az AlphaGo is jobban játszott, mint a világbajnok ember), szakértők úgy vélik, hogy nagyjából 3000 év tudását sikerült 40 nap alatt elsajátítania.

Egy játék megtanulása, még ha sokak szerint is a világ legösszetettebb gondolkodását igénylő játékáról is van szó, viszont csak a kezdet. A Google reményei szerint az AlphaGo Zero alapjaira a jövőben olyan gépeket lehet majd építeni, amely az élet számos más területén segítheti majd a szakemberek munkáját. Hogy csak egy fontos területet említsünk: orvostudomány. Már most is rengeteg olyan digitális megoldás van, amelyek segíthetnek bizonyos betegségek felismerésében, azonban azok a gépek, amelyek mondjuk a Parkinsont vagy az Alzheimer-kórt tudják szűrni, meglévő esetekből és adatbázisból dolgoznak, vagyis csak azt tudják, amit mi emberek is – persze gyorsabban, jobban és pontosabban. Viszont ha teljesen szabad kezet kap a mesterséges intelligencia, akkor a betegségek felismerésének akár olyan új módjait is megtalálhatja, amelyekre eddig mi még nem gondoltunk.

Main Tags

Ezek is érdekelhetnek

2011. december 18., 12:00
2011. augusztus 31., 15:00
2011. július 25., 12:00
2012. november 30., 15:22