- 2017. október 31., 16:08
Az Intel két év csúszással mutatja be a chipeket, a késés viszont nagyon jól jön a vállalatnak.

Az Intel eredetileg már 2016-ban átállt volna a 10 nm-es csíkszélességre, azonban a vállalat mind a mai napig maradt a 14 nm-es eljárás mellett – hogy miért, annak több oka is van, de elsősorban a gyártási nehézségek okolhatók a késéséért. Most viszont úgy tűnik, hogy már semmi sem állhat a 10 nm-es gyártási technológiával készülő processzorok útjába: az Intel még ebben az évben nekilát a gyártásnak, az viszont nem biztos, hogy a processzorok ebben az évben a boltokba is eljutnak. A gyártás felpörgetése két fokozatban 2018 végére várható, tehát a jó áron kapható Cannon Lake processzorokra csak a jövő év második felében érdemes számítani.

A csúszás amellett, hogy túl sok vizet nem zavart – legalábbis felhasználói szempontból, az Intelnek nagyon jól jött. Mégpedig azért, mert egyelőre a 10 nm-es csíkszélességet követően csak egyetlen lépcsőfok maradt, a 7 nm. És nem tudni, hogy mi lesz utána. Most úgy tűnik, hogy lehet még ennél is „lejjebb” menni, de a szilícium hafnium-diszeleniddel valamint cirkónium-diszeleniddel való vegyítése és ezzel kisebb csíkszélesség elérése egyelőre csak laboratóriumi körülmények között működik, sok-sok év kell még ahhoz, hogy kiderüljön, tömeggyártásban is alkalmazható-e az, amit a Stanfordi Egyetem kutatói találtak.

Az alapvető dilemma az, hogy a csíkszélesség csökkentése mindenképpen olcsóbb verzió, reáadásul bejáratott útja is a fejlesztésnek, viszont az alternatív módszerek – akár a magok számának növelése, akár célprocesszorok gyártása – hosszabb távon fenntartható fejlődési pályával kecsegtetnek.

Hozzászólások