- 2017. november 9., 16:00
A közösségi szolgáltató egy olyan új technológiát fejleszt, amely már a képek feltöltését sem engedi meg.
Hirdetés

Bosszúpornónak nevezzük azt, ha valaki egy korábbi társával kapcsolatos vélt vagy valós sérelmét úgy próbálja meg kompenzálni, hogy annak beleegyezése nélkül feltölti a privát célra készített szexképeiket vagy videóikat az internetre. Nem új jelenégről van szó, a Microsoft és a Google például már dedikált weboldalt üzemeltet, ahol az áldozatok jelezhetik, ha töröltetni szeretnének valamit az internetről. A bosszúpornó elleni harchoz most a Facebook is csatlakozik; a közösségi oldal Ausztráliában teszteli legújabb szolgáltatását, amely már a képek feltöltését sem fogja lehetővé tenni. A helyszín nem véletlen, Ausztráliában az egyik legmagasabb a bosszúpornó áldozatainak száma. A felmérések szerint a 18-45 éves korosztályban 20 százalék érintett, és bár a 15-18 éves korosztályra vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre, nem lennénk meglepve, ha az arány közöttük magasabb lenne.

A Facebook szolgáltatása úgy működik, hogy ha valaki fél attól, hogy a képei a neten kötnek ki, akkor az erre a célra létrehozott felületen keresztül fel kell töltenie a fotókat, hogy a Facebook elemezhesse őket; a Facebook a fényképeket csak ideiglenesen tárolja, amíg lefuttat néhány algoritmust. A képek ezután törlésre kerülnek, viszont a digitális lenyomatuk megmarad, így ha valaki a szóban forgó képeket később fel szeretné tölteni, akkor azt a rendszer nem fogja engedélyezni.

A Facebook egyelőre csak teszt jelleggel üzemelteti a szolgáltatást, később a tapasztalatok birtokában dől majd el, hogy lesz-e belőle olyan dolog, amit mindenki használhat. A gyakorlati megoldás ugyanakkor felvet pár kérdést, azon túl persze, hogy a Facebook csak egy a sokféle, képek megosztását is lehetővé tevő platform közül, tehát a rosszakaróknak még így is bőven marad lehetősége arra, hogy másokat megalázzanak. A legfontosabb kérdés nyilván az, hogy az azonosítás mennyire megbízható, és mennyire okos. Merthogy a fotókat nem nehéz kismértékben módosítani, tehát ha valaki mindenképpen fel szeretné tölteni exe meztelen képeit, akkor megpróbálkozhat azzal, hogy manipulálja a fotókat. Nos, bombabiztos megoldás nincsen, azonban a mesterséges intelligencia lehetőséget ad arra, hogy a megvágott, torzított, módosított fotókat is felismerje az algoritmus. További lehetőséget ad az arcok vizsgálata, és még egy sor más paraméter is. A véleményünk az, hogy a technológiai feltételek adottak ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia elég jó eredményeket szállítson, a kérdés inkább az, hogy a Facebook mekkora erőforrást szeretne áldozni arra, hogy a feltöltött képeket megvizsgálja. Még ha bosszúpornó felvételből relatív kevés lesz is, számuk akkor is bizonyosan milliós nagyságrendű lesz, és a belőlük létrehozott adatbázist minden egyes új feltöltött képnél használni kell majd; a legfrissebb statisztikák szerint a közösségi oldalra naponta nagyjából 300 millió képet töltenek fel, vagyis olyan rendszert kell készíteni, amely másodpercenként többezer fényképet tud megvizsgálni.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2011. március 10., 12:00
2014. november 28., 11:00
2011. november 15., 08:00
Hozzászólások