- 2017. november 7., 14:25
Kiállítás a kiállításban: a CTA külön területet biztosít a Smart Cities programnak, saját előadások is lesznek.
Hirdetés

A Geeks.hu 2010 óta rendszeres látogatója a legnagyobb, legjelentősebb szakkiállításoknak, így számunkra nem ismeretlen már az okosvárosok koncepciója: a japán CEATEC-en több alkalommal is láttunk már olyan fejlesztéseket, amelyek az okosváros témakörébe tartoznak. Igazából az a meglepő, hogy az amerikai CES eddig nem foglalkozott a koncepcióval – aminek persze részben azért az is az oka lehet, hogy a CES más területekre koncentrált (IoT, autók, stb.) A lényeg viszont, az, hogy 2018-ban már más lesz a helyzet, és oly annyira fókuszba kerül a Smart City koncepció, hogy a kiállításon külön területet kapnak a termékek, és kétnapos konferencia is lesz erre a témára felfűzve.

Az okosváros szekcióban többek között a Bosch, a Ford, a Nissan és a Qualcomm is jelen lesznek – mind a négy cég rutinos kiállítónak számít már. Az okosváros területen többek között okos közlekedési rendszereket, okos energiagazdálkodási hálózatokat, Big Data megoldásokat, egészségügyi, biztonságtechnikai rendszereket, várostervezési megoldásokat és a mesterséges intelligencia különféle felhasználási módjait lehet majd megnézni, kipróbálni.

„Prognózisok szerint a Smart City projektekre fordított beruházások volumene 2020-ra globálisan eléri majd a 34,5 milliárd dollárt. Robbanásszerűen fejlődik tehát a terület, a 2018-as CES pedig egy olyan platformot kínál a szegmensben tevékenykedő vállalatoknak, amelynek keretében együtt kereshetik a választ a jövőt meghatározó kérdésekre” – fogalmazott Gary Shapiro a CTA elnök-vezérigazgatója.

A CES Smart Cities szekcióján több mint száz cég és szervezet vesz majd részt kiállítóként, a korábban említett négy cég mellett a Berlin Partner for Business and Technology GmbH, Las Vegas városa, a Cognata, az Európai Bizottság, a GenZe, a Guangzhou Xiaopeng Motors Technology, az Itron, a Synerise és az Ujet Vehicles. Továbbá a Ford, a Here, Hollandia Nemzeti Start-up Pavilonja, a Honda, az Intel, a La Poste, a Nissan és a Panasonic is mutat majd be érdekességeket.