- 2017. november 28., 14:00
Egy érdekes pletyka ütötte fel a fejét, amely ha igaznak bizonyul, akár alapjaiban is megváltoztathatja a tévés piacot.
Hirdetés

Amint arról korábban beszámoltunk, a Samsung számára a 2017-es év – finoman szólva – nem a várakozások szerint alakul, legalábbis tévé fronton. A vállalat stabil piacvezetőből egy szempillantás alatt a partvonalon találta magát a csúcskategóriás tévék piacán, miután a vásárlók a QLED technológia helyett inkább az OLED-re szavaztak. Egyértelmű, hogy a Samsungnak valamit lépnie kell, a gond csak az, hogy a lehetőségek tárháza elég szűkös.

Az egyik opció nyilván az, hogy a Samsung megy tovább a megkezdett úton, és a QLED szekerét tolja. Ez azonban a friss eladási adatok alapján gyakorlatilag öngyilkosságnak felel meg, feltéve hogy QLED alatt azt a tecnológiát értjük, amelyet a Samsung a jelenlegi tévéknél is használ. Merthogy a második verzió az lenne, hogy a Samsung áttér az elektrolumineszcens QLED-re (ennél a technológiánál nem kell háttérvilágítás, a pixelek az OLED-hez hasonlóan saját fényt bocsátanak ki). Iparági pletykák szerint a Samsung eleve ezt a verziót dobta volna piacra, csak éppen az OLED a vártnál gyorsabban lett népszerű, ezért a Samsung nem akart tovább várni, és a 2017-es CES-re szépen átcímkézte a kvantumpontos tévéket QLED-re. Ezzel a forgatókönyvvel az a baj, hogy – szintén iparági pletykák alapján – a fejlesztések nem haladnak elég gyorsan. A Samsung – harmadik verzió – vehetne OLED-panelt is, ha már a felhasználók annyira oda vannak érte. Ez azonban teljességgel kizárt, részben azért, mert a Samsung eddig mindig az kommunikálta, hogy az OLED egy tévébe nem megfelelő választás. Nagyobb gond viszont, hogy bár korábban volt róla szó, hogy az LG adna panelt riválisának, ha kérne, az OLED gyors sikere miatt ezt az ajánlatot gyorsan vissza is vonta az LG. Más beszállító viszont nincs.

A legfrissebb, most felröppent pletyka felvázol viszont egy negyedik utat: a Samsung a januári CES-en állítólag egy Micro LED tévét fog demózni, amely egy valódi LED-tévé lesz. Vagyis egy olyan megjelenítő, amelynek minden egyes képpontja egy önálló LED lesz. Ha a mutatvány összejön (és miért ne jönne, a Samsungnak van már olyan ipari kijelzője, amely így működik), akkor egy majdnem minden szempontból tökéletes tévét kapunk: kiváló fekete, kiváló fényerő, végtelen kontraszt, kiváló színtér-lefedettség, kiváló válaszidő és alacsony fogyasztás jellemzi majd a készüléket. A gond az, hogy nem véletlen az, hogy eddig nem készült hasonló tévé, legalábbis otthoni használatra. A Sony 2012-ben demózta a Crystal LED-et, de a gyártási nehézségek miatt a prototípusból soha nem lett termék.

A Samsung viszont állítólag megtalálta annak módját, hogyan lehet 100 mikronos RGB LED-eket gyártani nagy mennyiségben, hiba nélkül (vagy inkább sikerült olyan beszállítót találnia, aki tudja a titkot). Sajnos még így is 150 colos méret kell a 4K-s felbontáshoz, vagyis a prototípus, ha tényleg bemutatkozik a CES-en, elsősorban nem a csúcskategóriás tévéknek, hanem a projektoroknak jelent majd alternatívát. Egyelőre legalábbis biztosan, mert ha a dolog bejön, akkor a Samsung biztosan rajta lesz, hogy a LED-ek méretét még tovább csökkentse. A kérdés az, hogy nincs-e késő ahhoz, hogy a vállalat egy teljesen új technológiát indítson az OLED ellenében; de tény, hogy mi nem látunk rá arra, hogy a „QLED 2.0“ fejlesztése hogyan halad, lehet hogy a Micro LED még így is a gyorsabb reakciót jelenti.

Címkék