- 2018. január 9., 13:00
Az FZ950 és FZ800 egyaránt kétféle méretben, 55 és 65 colos méretben lesznek elérhetők.
Hirdetés

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy az idei CES a konkrét, piacra kerülő termékeket illetően túl sok meglepetést nem tartogat, hiszen a Panasonic is a várakozásoknak megfelelően mutatta be újdonságait az FZ950-es és FZ800-as OLED-tévéket. A készülékek 55 és 65 colos méretben lesznek elérhetők, és továbbra is az LG szállítja a panelt, viszont az elektronikát a Panasonic már házon belül fejleszti. Ennek részeként a képfeldolgozásért továbbra is a HCX chip felel, amely a HDR10+ technológiát is támogatja. Ez lehetővé teszi – többek között – azt is, hogy akár minden képkockához más és más LUT-ot használjon a tévé, vagyis lényegében a HDR beállításokat képkockánként lehet optimalizálni, így nem kell többé kompromisszumot kötni azért, hogy a tévék a sötét és világos jeleneteket is (közel) tökéletes minőségben tudják megjeleníteni. Érdekesség, hogy a Panasonic tévéi nem támogatják a rivális Dolby Vision formátumot, pedig a japán gyártó legújabb Blu-ray lejátszóiba Dolby Vision is „került”. A HCX másik érdekessége az, hogy a színkezelés finomhangolását a Panasonic Hollywood Laboratories végzi, ami garanciát jelent arra, hogy a rendezők által megálmodott képi világhoz a gyártó tévéi tudnak a legközelebb kerülni.

A készülékeket a Panasonic tavasszal tervezi piacra dobni, addig a részletes specifikáció sem lesz ismert. Persze nagyvonalakban azért lehet tudni már most is, hogy mire számítsunk: a felbontás értelemszerűen 4K-s lesz, a legnagyobb fényerő pedig (ami az OLED legnagyobb gyengéje talán) 1000 nit körülire nő. A Panasonic OLED-tévéi eddig is a legjobb képminőséget szolgáltatták, köszönhetően annak, hogy a gyártó tévéi a nagyon sötét árnyalatokat is kitűnően kezelték. Viszont ennek ellenére ezen a téren is várható némi előrelépés, mert az új modellek már a 2,5 illetve 5 százalékos fényerővel rendelkező árnyalatok kalibrációját is lehetővé teszik, így a részletesség a sötét területeknél még jobb lehet.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a fontos specifikációk alapján az FZ950 és az FZ800 egyeznek, eltérések az állvány kialakításában és a hangban lesznek. A Panasonic 77 colos modellt ezekből a típusokból nem tervez, cserébe az EZ1000 továbbra is piacon marad. Ez pedig jó jel, mert arra utal(hat), hogy az árakat a japán gyártó is szeretné csökkenteni. Hogy igazunk van-e, az sajnos csak pár hónap múlva fog kiderülni.

Címkék