- 2018. január 11., 14:00
Olyan notebook készült, amelybe dokkolhatjuk a telefont. És ha már megtettük, a mobil kiváltja a tapipadot is.
Hirdetés

A Razer nem is olyan régen jelentette be első okostelefonját, a Razer Phone-t, és máris itt az első olyan termék, amely ehhez a kütyühöz kapcsolódik. A Project Linda egy olyan dokkoló, amelynek segítségével notebookká varázsolhatjuk a telefont. Láttunk már ilyet, de a Razer nem is lenne Razer, ha mások ötletét másolná, ezért a történetben van egy kis csavar: a telefont a tapipad helyére kell „dokkolni”, mégpedig azért, mert a mobilt használhatjuk a kurzor irányításához. Ez összességében nem is tűnik rossz ötletnek, viszont a dolognak annyi hátránya mindenképpen van, hogy egyrészt a navigálás során a telefon kijelzőjének üvegét garantáltan össze fogjuk tapicskolni, másrészt pedig az üveg annyira azért nem csúszik jól, mint a tapipadok általában szoktak. És persze ott van még a kattintás kérdése is, amelyet nyomással nem, csak koppintással helyettesíthetünk.

A gép viszont pofás: vékony, alumíniumból készült külseje pedig nem túl meglepő módon a Razer Blade gépekre emlékeztet. A masina kijelzője 13,3 colos (QHD felbontással). A csatlakozáshoz USB és USB-C portokat kapunk, a kommunikációt pedig 720p-s kamera, dupla mikrofon és jack dugasz segíti. Kommunikációs adapterek nincsenek, hiszen ezek a telefonban eleve megtalálhatók. (És nyilván, mivel dokkolóról van szó, saját processzor, memória és videovezérlő sincsen a kütyüben.) Dokkolás után a telefon operációs rendszerét használhatjuk: a kijelzőre a telefon kijelzőjét tükrözhetjük, vagy az LCD-t második kijelzőként is használhatjuk.

A dokkoló „alsó” része egy 200 GB-os adattárolót valamint egy akkumulátort tartalmaz, utóbbi nemcsak az LCD meghajtásához szolgáltat energiát, hanem arra is jó, hogy feltöltsük vele a dokkolt mobilt – vagy USB csatlakozón keresztül bármilyen más kütyüt.

A Razer egyelőre csak koncepcióként tekint a dokkolóra, és még csak tippet sem kaptunk arra vonatkozóan, hogy mikor lehet a Linda kereskedelmi termék. Mégpedig azért nem, mert a Razer nem szeretne elszakadni a gyökerektől, ezért a dokkoló csak akkor kerülhet piacra, ha a kijelzője ugyanazt a minőséget fogja hozni, mint a Razer Phone kijelzője. A QHD felbontás mellé így még kellene 120 Hz-es képfrissítés és HDR is – márpedig ilyen panelt egyelőre senki sem készít.