- 2018. február 21., 13:30
Ha egy alkalmazás a háttérben van, ezentúl nem fog tudni (olyan könnyen) kémkedni utánunk.
Hirdetés

Tegnap írtunk róla, hogy az Android P egyik „fontos” újdonsága az lesz, hogy az operációs rendszer natív módon fogja kezelni a kijelzőbe belógó szenzorsávot. Ez igazából csak kozmetikai trükk, és nyilvánvalóan messze vagyunk még attól, hogy az OS következő verziójának tudásáról átfogó képet kapjunk, viszont az információk tovább szivárognak. Most kiderült egy másik tervezett fícsör is – ami viszont már sokkal hasznosabbnak tűnik.

Androidra is egyre több kártevő jelenik meg, így sokan aggódnak amiatt, hogy egy vírus a telefon kameráján vagy mikrofonján keresztül kémkedésre ad lehetőséget. A Google szeretné megelőzni a pánikot, ezért az Android következő verziójától kezdve a háttérben futó (inaktív) alkalmazások nem fogják tudni használni sem a kamerát sem a mikrofont. Ha egy app megpróbálja megnyitni a kamerát, akkor a rendszer egyszerűen le fogja állítani (erről hibajelzés formájában értesítést is fogunk kapni), ha pedig valamelyik app a mikrofont szeretné használni, akkor az ki lesz zárva a történésekből (vagyis a felvételi funkció működni fog ugyan, de a felvétel üres lesz).

A változtatások nem jelentenek atombiztos védelmet, hiszen nem kizárt, hogy az operációs rendszert sikerül megkerülnie a hackereknek, de már az is nagy segítség lehet a privát szféra védelmében, ha a kémkedéshez nem elegendő valahogy rávenni a gyanútlan felhasználókat arra, hogy telepítsenek egy bővítményt vagy valamilyen másik appot egy, a mobilon már fent lévő szoftveren keresztül.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00