- 2018. március 19., 09:00
A közösségi oldalon gyűjtött adatok egy elemző céghez kerültek, amely törvénytelen módon használta fel azokat.
Hirdetés

A Facebook pénteken jelentette be, hogy felfüggeszt minden együttműködést az SCL Group nevű intézettel. Nem egy olyan dolog, ami első hallásra túl nagy vizet kellene, hogy zavarjon, azonban a brit vállalathoz tartozik az SCL Elections leányvállalaton keresztül létrehozott Cambridge Analytica is, amelyet 2012-ben elsősorban azért alapítottak, hogy az amerikai politikai helyzetet vizsgálja, kutassa. A CA adatgyűjtéssel, adatelemzéssel és stratégia-kommunikációs tanácsadással foglalkozik, és elég erős a gyanú, hogy mind az amerikai elnökválasztás mind a Brexit szavazás eredményét befolyásolta a tevékenysége. Ez még rendben is lenne, csakhogy a CA az elemzések elkészítéséhez olyan adatokat (is) használt, amelyek a Facebooktól származnak, viszont illegális módon kerültek a tulajdonába.

Az adatokat egy egyetemi professzor, Aleksandr Kogan gyűjtötte, egy olyan Facebook-app segítségével, amelyet kutatási célokra hoztak létre (thisisyourdigitallife). Kogan azonban a megszerzett adatokat nemcsak saját célokra használta fel, hanem továbbadta őket a CA számára – noha ez a Facebookkal kötött szerződés alapján tiltott volt. Amikor mindez – 2015-ben – a Facebook számára is kiderült, az appot eltávolították a közösségi hálóról, és utasították Kogant arra, hogy törölje az adatokat. Ez elvileg meg is történt, de persze nem nehéz elképzelni egy olyan forgatókönyvet, amelyben az adatokat szépen megtartották, és továbbra is használták. A becslések szerint közvetlenül 270 ezer felhasználó lehet érintett a botrányban, azonban közvetve akár 50 millió emberről is gyűjthettek személyes adatokat.

Noha egyelőre úgy tűnik, hogy a történetben nem (vagy legalábbis nem csak) a Facebook a hunyó, teljesen biztos, hogy a közösségi szolgáltató számára is rémálom lesz az elkövetkező időszak: nemcsak a felhasználókat kell meggyőznie arról, hogy biztonságos a Facebook használata, hanem a hatóságok számára is garanciákat kell felmutatni arra, hogy ilyen dolog a jövőben nem történhet meg. A rövidtávú hatások máris látszanak, a Facebook részvények árfolyama jelentősen csökkent, a vállalat piaci értéke pedig egy nap leforgása alatt 20 milliárd dollárral csökkent. És teljesen biztos, hogy ez még csak a kezdet.

Címkék