- 2018. március 26., 09:30
Zuckerberg szerint lehetnek más olyan fejlesztők is, akik nem tartották be a Facebook adatkezelési szabályzatát.
Hirdetés

Mark Zuckerberg először egy Facebook postban reagált a Cambridge Analytica botrányra, majd szinte minden jelentősebb amerikai médiumnak interjút is adott. A kommunikációs gépezet dübörög tovább, és a bejegyzés néhány fontos részlete nyomtatott újságokban is megjelent, hirdetés formájában. A hirdetésben szerepel többek között az, hogy a Facebook vállalja a felelősséget, illetve olvasható az az ígéret is, amely szerint a vállalat minden alkalmazást átnéz, és azok, amelyek nem tartják be a szabályokat, haladéktalanul tiltólistára kerülnek.

Habár ez utóbbi mondat a blogbejegyzésben is olvasható volt, a nyomtatott lapokban már kicsit másként szerepel: amíg interneten és az interjúkban Zuckerberg úgy fogalmazott, hogy ha lesznek mások is, addig a hirdetésben már az áll, hogy arra számítunk, hogy lesznek mások is. Ez nem túl biztató, mégpedig azért nem, mert a Facebooknál három éve tudják, hogy Kogan továbbadta az adatokat. Ha csak most kezdődik az alapos vizsgálat, akkor az azt jelenti, hogy a Kogan-féle esetet egészen mostanáig elszigetelt esetként kezelték. Felfoghatatlan, hogy miért kell számtalan esetben valamilyen világméretű botrány ahhoz, hogy érdemben történjék valami. Erről persze nemcsak a Facebookot lehetne megkérdezni, hanem – többek között – az Intelt is. Valamiért a nagyvállalatok bíznak abban, hogy az ilyesfajta eseteket titokban tudják tartani.

Mi is azon a véleményen vagyunk egyébként, hogy a CA nem elszigetelt eset, és személyes adatok máskor is kerültek már olyan helyre, ahova nem kellett volna – arra viszont nem számítunk, hogy ezek között lesz olyan, amely a CA-botrányban érintett 50 milliós tömegnél több felhasználó adatait szivárogtatta volna ki. Reméljük, hogy nagyon nem fogunk meglepődni…

Címkék
Hozzászólások