- 2018. március 28., 08:00
A kiszivárgott információk alapján nagy meglepetés nem volt; de végre az apró részletek is a helyükre kerültek.
Hirdetés

A Huawei tegnap délután, Párizsban mutatta be két új csúcskészülékét, a P20-at és a P20 Prót. A fejlesztések és újítások az elmúlt hetekben sorra szivárogtak ki, így relatív kevés újdonság maradt a bemutatóra – viszont a készülékek így is több érdekességgel szolgáltak. A legnagyobb dobás természetesen a kamera volt, amely most már a kínai gyártónál is eléggé eltérő képességekkel rendelkezik a sima valamint a Pró változat esetében.

Ahogyan arra számítani lehetett, a Huawei is lemásolta az Apple-féle belógó szenzorsávot – a nagy gyártók közül elsőként, de már így is közelít a tízhez azoknak a gyártóknak a száma, amelyek vagy lemásolták ezt a megoldást vagy tudni lehet róluk, hogy le fogják. A Huawei verziója annyiban különleges, hogy a legkisebb helyet takarja ki, illetve hogy szoftveresen „elrejthető”. A különleges alakú kijelzőt, a fém oldallapokat és az üveg hátlapot is figyelembe véve ezúttal nem születhetett korszakos dizájn, ha az egész előlapot a kijelző foglalja el, akkor a telefonokon már tényleg nincs nagyon mit variálni! Érdekességként azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az ujjlenyomat-olvasót a Huawei megtartotta elöl – nekünk ez az elhelyezés jobban bejön, mert az asztalra letett mobilt is fel lehet vele oldani anélkül, hogy a telefont fel kellene emelni.

A Huawei természetesen saját rendszerchipet használ a P20 és P20 Pró esetében is; mindkét telefonban a Kirin 970 duruzsol, vagyis ugyanazt a chipet kapjuk, mint ami a tavaly ősszel bejelentett Mate 10 famíliát is meghajtja. A P20-ban 4, a P20 Próban 6 GB RAM segíti a processzor munkáját, az adatokat pedig mindkét verzió esetében 128 GB-os belső memórián tárolhatjuk. A vas legérdekesebb tulajdonsága továbbra is az, hogy a rendszerchipben külön, a mesterésges intelligencia és machine learning feladatokra optimalizált neurális egység is található. Habár maga a hardver nem jelent előrelépést a Mate 10-hez képest, a P20-as széria több új trükköt is tud MI-téren! A mesterséges intelligencia például már 500 féle tárgyat képes felismerni, de fényképezésnél hasznos lehet a tárgyak mozgását előre megjósoló algoritmus valamint az is, hogy a képstabilizátort is MI vezérli. A kijelző mindkét telefonnál 1080×2244 pixeles felbontást nyújt, de amíg a P20-ban egy 5,8 colos IPS-panel teljesít szolgálatot, addig a P20 Próban egy 6,1 colos AMOLED-et találunk. A P20 akkumulátora 3400 mAh-s, a P20 Próba pedig 4000 mAh-s akkumulátor került – mindkét telefont lehet gyorsan is tölteni.

A nagy dobás a P20 Pro és a P20 esetében is a LEICA-val együttműködésben készített fő kamera, amely a nagyobbik testvérnél három, a kisebbik testvérnél két objektívvel működik. A P20 Pro három objektívje elég magasra teszi a lécet, szinte biztosan ez lesz az a szint, amit a továbbiakban a riválisoknak meg kell majd ugrania. A fő szenzor 40 MP-es, a másodlagos 20 MP-es, a harmadik pedig 8 MP-es. Előbbi színes, a 20 MP-es monokróm, mind eddig. A 8 MP-es érzékelő szintén színes, viszont 3×-os optikai zoomot is kínál. Optikai képstabilizátort csak a 40 MP-es érzékelő kapott, a PDAF/lézeres hibrid fókuszrendszer és a kettős fényű vaku viszont mindhárom kamera munkáját tudja segíteni. Ahogyan korábban már említettük, a kamera beállításainak kiválasztásánál automatikus módban a neurális egység a főnökis, amely mindig az adott témához legjobban illő opciókat választja ki. A videóknál a legfontosabb újdosnág az, hogy már 960 fps-es képsebesség is választható.

Ugyan a P20-nak sincs oka szégyenkeznie a fotózási képességeket illetően, azonban a hátlapján elhelyezett 12 MP-es színes és 20 MP-es monokróm érzékelő felbontás alapján nem jelent előrelépést sem a P10 famíliához sem a Mate 10 családhoz képest. Az előlapi kamera a P20 és a P20 Pro esetében egyezik; egy 24 MP-es szenzorról van szó, amely videókat 1080p-ben tud rögzíteni.

A Huawei P20 és P20 Pro az Android 8.1-et és az EMUI 8.1-et egyaránt megkapják, és az OS működésében az MI szintén nagy szerepet kap: a vállalat azt ígéri, hogy a mobil a használat jellegének tanulásával alkalmazkodik a felhasználó stílusához, és így a rendszer 18 hónapnyi működést követően sem fog belassulni.

A telefonok forgalmazása napokon belül indul, a P20 ára 650, a P20 Pro ára pedig 900 euró lesz, ami hazai viszonylatban – a Huawei árképzési stratégiáját ismerve – 230 illetve 310 ezer forint körüli végfelhasználói árat valószínűsít.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00