- 2018. június 5., 16:00
A Computex évek óta az ASUS játszótere, a vállalat minden évben sok érdekes elképzelést szokott mutatni.
Hirdetés

Precog: egyelőre ezen a néven fut a vállalat dupla kijelzős, szétnyitható notebookja, amelyben még mesterséges intelligencia is lesz. A gyártók évek óta álmodoznak egy ilyen gépről, az ASUS-nak volt meg a bátorsága ahhoz, hogy meg is csinálja a masinát. A gép használható klasszikus notebookként, könyvként vagy akár tabletként is – a másodlagos kijelző pedig mindig az aktuális feladathoz alkalmazkodva változtatja tartalmát. Ha például notebookként van szükségünk a gépre, akkor virtuális billentyűzetet és touchpadot kapunk (de ha ezek közül bármelyiket fizikaival helyettesítjük, akkor a virtuális eltűnik).

Könyvként használva a gépet a kijelzők elfordulnak, ha pedig tablet módba váltunk, akkor a másodlagos panel kikapcsol. De szétnyithatjuk a gépet és lefektethetjük az asztalra is, ilyenkor a két kijelzőt két ember használhatja – akik játszhatnak akár egymással is, de teljesen más jellegű dolgot is csinálhatnak (az egyikük nézhet mondjuk filmet, a másik meg internetezhet közben).

A gép érdekessége, hogy több dologban a mesterséges intelligenciára is támaszkodik; megtanulja például, hogy mikor szoktunk hazamenni a munkahelyről, és úgy tölti fel az akkut, hogy mindig addigra legyen csúcsformában, amikor lehúzzuk a töltőről. Ezen kívül a gép képes valós idejű tárgy- és arcfelismerésre, valamint Cortana és Alexa digitális személyi asszisztenssel együtt érkezik. Az ASUS fejlesztői programot is indított, hogy más gyártók is hozzáférjenek az MI egységhez, és kihasználják a benne rejlő lehetőségeket.

Noha a gép még csak koncepció, az ASUS néhány működő példány már legyártott belőle. Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy a végleges verzió is ilyen lesz – már csak azért sem, mert a gépet biztos, hogy 2019-nél előbb nem fogja bemutatni a tajvani gyártó.