- 2018. augusztus 10., 07:30
A Samsung zászlóshajója sok tekintetben a kötelezőt hozta, de volt, amiben meglepetést tudott okozni.
Hirdetés

Nemcsak a Samsung termékpalettáján, hanem az androidos világban is az egyik legegyedibb telefonnak számítanak a Samsung Note készülékek, mégpedig azért, mert a telefonhoz jár egy digitális toll is, az S Pen. Habár ez nem tűnik hatalmas plusznak, hiszen stylust más telefonhoz is lehet venni, a Samsung a firmware-t és a szoftverek egy részét direkt a tollhoz optimalizálta. Ez pedig annyira jól sikerült, hogy a toll ma már egyértelműen az a fícsör, amiért a felhasználók a Note-ra szavaznak. A Note 9-nél ez méginkább így lesz, mert a Samsungnak sikerült a koncepción még egyet csavarnia!

Külsőre a készülék viszont nem sokat változott, szinte egy az egyben a Note 8 vonalai köszönnek vissza. A méretek is szinte teljesen stimmelnek, a 18:9-es képarányú kijelző viszont picit hízott, most már 6,4 colos. A Samsung a Galaxy S8 telefonnál dobta a fizikai gombokat, és azóta egyetlen csúcsmodellnél sem használja őket; a Note 9 előlapjára sem került gomb, virtuális kezelőpanelt kapunk. Illetve működik természetesen a régi trükk is: ha a kijelző alsó részét középen erősebben nyomjuk meg, akkor a kezdőképernyőre ugorhatunk. A kijelző mindkét oldalt ívelt, a gombok és a SIM-tálca elrendezése pedig a gyártótól megszokott elrendezést követi. A telefonra USB-C csatlakozó került, és nem maradt le róla a jack dugasz sem. Az S Pen – mint mindig – a jobb alsó sarokból húzható ki. A mobil megtartotta az IP68-as szabvány szerinti víz- és porállóságot is.

A kijelző remek, a Samsung AMOLED-panelt használ 18,5:9-es képarány mellett, 1440×2960 pixeles felbontással. Notch szerencsére nincs, a Samsung még mindig tartja magát, és csak remélni tudjuk, hogy ez a jövőre érkező S10 széria esetében is így marad. A hardver egyébként is az abszolút csúcsot képviseli; nem túl meglepő módon a Samsung Galaxy S9+ hardverét kapjuk, ami Snapdragon 845 vagy Exynos 9810-es rendszerchipet jelent. Hozzánk az utóbbi verzió érkezik majd. Az némiképp csalódás, hogy a RAM az „alapmodellben” csak 6 GB, a belső tárhely esetében viszont bőkezű volt a Samsung, 128 GB-ot ad. Ezen már el lehet férni, viszont ennek ellenére is van bővítési lehetőség. Kicsit később elérhető lesz egy 8 GB/512 GB-os verzió is; a Samsung pedig hamarosan 512 GB-os memóriakártyát is piacra fog dobni, így a telefon adattároló kapacitása elérheti akár az 1 TB-ot is.

A kommunikációs lehetőségeket is sikerült csúcsra járatni, az LTE adapter 1,2 Gbps-os letöltési sebességre képes. A Note 9 akkumulátora combos, 4000 mAh-s. Ez azért érdekes, mert a Note 8-ba 3300 mAh-s akku került, és a felrobbanó Note 7-ekben is csak 3500 mAh-s volt az áramforrás; reméljük, hogy ezúttal nem lesz gond, és akkor abban simán bízhatunk, hogy a telefon akkor is gond nélkül kibírja estig, ha agyonnyúzzuk. A fő kamera dupla optikás, és egy az egyben a Galaxy S9-ből származik; ez azt jelenti, hogy az elsődleges és másodlagos lencse mögött egyaránt 12 MP-es szenzor csücsül. Az elsődleges lencse extrája a változtatható rekesz, a másodlagos objektívé pedig a 2×-es zoom. Az előlapi kamera 8 MP-es.

A Samsung négyféle színben dobja piacra a telefont, de Magyarországon csak háromféle verzió lesz elérhető: a fekete, a kék és a lila.

A mobilra az Android 8.1-es változata került, ami majdnem a legfrissebb, a Samsung pechje, hogy a Google pár nappal korábban bejelentette a 9-es változatot. Ez mondjuk semmit nem von le a használhatóságból, már csak azért sem, mert a Samsung saját kezelőfelülete szinte teljesen eltakarja az Androidot. Az interfész a koreai gyártó korábbi készülékeiről már unalomig ismert, de cseppet sem unalmas élményt nyújtja, kiemelni vele kapcsolatban két dolgot érdemes.

Az egyik az, hogy a Samsung Note 9 egy sima HDMI-kábellel vagy a DeX dokkolóval párosítva asztali számítógépként is működik. Ilyenkor választhatunk, hogy a mobil beviteli eszközként szogáljon-e vagy továbbra is mobilként funkcionáljon. A telefonnal együtt egy új dokkoló is bemutatkozott egyébként, amely az USB-C csatolóból csinál nekünk HDMI-t, USB-t és Ethernet csatlakozót. A telefon elvileg a DeX használva sem melegszik túl, mert új, hatékonyabb folyadékhűtés található benne.

A másik érdekesség pedig az S Pen; amely továbbra is nyomásérzékeny heggyel rendelkezik, viszont immáron Bluetooth adapter is található benne. Ennek segítségével távrányítóként is használhatjuk; például prezentációknál a diák léptetéséhez, YouTube- esetén a videók elindításához, fényképezésnél pedig exponáláshoz. És ez még csak a kezdet, mert a Samsung kiadta azt a fejlesztőkészletet, amivel a tollon lévő gombot bármilyen más alkalmazás is fogja tudni használni. A Bluetooth miatt egy áramforrás is került a tollba, de a sajátos használat miatt nem akkuról, hanem egy kondenzátorról van szó, ami 40 másodperc alatt feltölt, és utána 30 percig biztosítja a működéshez szükséges energiát. (És nem mellesleg egy akkuval ellentétben a borítékolhatóan sok feltöltési/lemerítési ciklustól a kondenzátor nem használódik el.)

A Samsung Galaxy Note 9 forgalmazása augusztus 24-én kezdődik, a 6/128 GB-os verzió ára 335 ezer forint lesz. Aki augusztus 23-ig előrendeli a telefont, annak a Samsung 30 ezer forintos kedvezményt ad, illetve a Samsung saját boltjaiban természetesen működik a készülékbeszámítási akció is. A mobilt nemcsak a Samsungnál, hanem a szolgáltatóknál illetve több nagy elektronikai áruháznál is meg lehet rendelni.

Címkék
Hozzászólások