- 2018. szeptember 14., 13:00
Jelenleg csak tíz országban van olyan szolgáltató, amely támogatja az elektronikus SIM-eket; az egyik Magyarország.
Hirdetés

Az elektronikus SIM-kártya ötlete régóta foglalkoztatja a gyártókat, elsősorban persze azért, mert így a mobilban még egy kis helyet tudnának megspórolni. A világ szolgáltatói ugyanakkor nem repesnek egyelőre érte, így jelenleg mindössze tíz olyan ország van a világon, ahol eSIM-et is támogató operátor működik. Az egyik ilyen ország Magyarország, hazánkban a Magyar Telekom az, amelynél az eSIM teljesen kiválthatja a klasszikus verziót. Magyarországon kívül Ausztria, Kanada, Horvátország, Csehország, Németország, India, Spanyolország, az Egyesült Királyság és az USA azok az országok, ahol legalább egy szolgáltatónál lehet eSIM-et is használni.

Az új iPhone-okba a klasszikus SIM-foglalat mellé eSIM is kerül, amely egyelőre ugyan nem aktív, de az Apple egy későbbi szoftverfrissítéssel be fogja azt kapcsolni. (Kivéve a kínai verziók, amelyekbe két fizikai SIM-et lehet bepakolni). Az Apple részben azért dönthetett az eSIM mellett, mert így a szolgáltatók rugalmasan dönthetnek arról, hogy meg akarják-e adni az extra szabadságot az ügyfeleknek vagy sem.

Egyébként korábban a Samsung és az Apple is használt már elektronikus SIM-kártyát, de csak okosórákban illetve tabletekben, azokból pedig messze nem fogyott annyi, hogy annak bármilyen hatása legyen a piacra. Az új iPhone-okból viszont várhatóan megint rengeteget ad majd el az Apple, így van esély arra, hogy az eSIM karrierje is elindul végre felfelé.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00