- 2018. szeptember 26., 09:00
A szolgáltató bemutatta, hogy mire lesz képes a következő generációs technológiát használó hálózat.
Hirdetés

A Vodafone Magyarország az országban elsőként közvetített 5G teszthálózaton keresztül élő online videós tartalmat. Ezzel a vállalat egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomban is bevezesse a következő generációs technológiát, amely elsősorban nem megnövelt adatátviteli sebessége miatt lesz érdekes, hanem azért, mert egyszerre a jelenleginél jóval több eszköz kiszolgálására lesz képes, és mert nagyon alacsony késleltetéssel rendelkezik.

Minden abba az irányba mutat, hogy a netre kapcsolódó kütyük száma a következő években ugrásszerűen nő majd, és ezzel a szolgáltatók csak akkor tudnak lépést tartani, ha az infrastruktúrát fejlesztik: pár éven belül beköszönthet az egymással is kommunikáló önvezető autók kora, vagy éppen az az idő, amikor a távolról elvégzett műtétek nem kuriózumnak, hanem mindennapos rutinfeladatnak számítanak majd.

A Vodafone Csoport vezető szerepet vállalt az 5G-hez kapcsolódó nemzetközi fejlesztésekben és tesztekben: februárban a Vodafone Spanyolország a világon elsőként létesített sikeres 5G hívást, azóta pedig a Vodafone számos további tesztet indított el többek között Olaszországban, az Egyesült Királyságban, valamint Németországban.

A Vodafone Magyarország 2018. szeptember 25-én, az Internet Hungary konferencián mutatta be, mire lesz képes a mobilhálózatok következő generációja. Az Esport Universum szervezésében a Vodafone budapesti székházában zajló HearthStone Magyar Kupa tartalmát a siófoki kihelyezett stúdióban valós időben vágták és kommentálták, az adás pedig ezt követően 5G tesztkapcsolaton keresztül került fel a világhálóra, ahol az érdeklődők a Twitch felületén, a Fusion TV csatornáján követhették az élő, HD minőségű videó streamet.

A Vodafone a teszt során egy, a meglévő 4G hálózattól független teszt core hálózatot és 5G-s modemet, valamint egy aktív antennával felszerelt bázisállomást használt, 3,5 GHz-es működési frekvenciával.