- 2018. szeptember 26., 10:00
A Google egy új, érdekes szolgáltatást vezetett be; távolról sem fog neki mindenki örülni.

A Chrome böngésző lehetőséget ad arra, hogy a Google-fiókunkkal bejelentkezzünk; ez elsősorban azért jó, mert lehetőségünk van arra, hogy a könyvjelzőket vagy akár a megnyitott füleket is szinkronizáljuk az eszközeink között. A bejelentkezést követően továbbá a Google valamennyi szolgáltatása anélkül működik, hogy a jelszavunkat ismét meg kellene adni. Ez utóbbi dolog fordítva viszont nem ment: azaz ha beléptünk a Gmailbe, attól még a Chrome-on nem jelentkeztünk be. Nos, ezen a gyakorlaton most viszont változtatott a vállalat: a Chrome 69-es verziójától kezdve, ha bármilyen Google szolgáltatásnál bejelentkezünk, akkor automatikusan a Chrome is beléptet.

A Google szerint minderre azért van szükség, mert így elkerülhető, hogy a többek által használt számítógép böngészőjében a könyvjelzők és egyebek összekeveredjenek. Ebben van valami, ugyanakkor az aggodalomra adhat okot, hogy a belépéssel a Google megint eléri, hogy több információt szerezzen rólunk.

A Google ugyan azt állítja, hogy az adatok szinkronizálása az automatikus beléptetésnél nem indul el, ez azonban egyértelműen nem igaz. Ráadásul a Google szépen eldugta a kijelentkezés funkciót is, így szinte biztos, hogy a vállalat célja az, hogy minél kevesebb időt töltsünk a böngészőben úgy, hogy a számára értékes adatokat nem tudja valakihez társítani. A gyanút erősíti az is, hogy a Google erről az „apró” változásról elfelejtett tájékoztatást kiadni.

Persze ha valaki el akarja kerülni az információgyűjtést, akkor csak egy mozdulat megnyitni egy inkognitó ablakot. De megint egy újabb mozdulat…

Címkék
Hozzászólások