- 2018. október 16., 18:00
Az E Ink kijelzőjére alapozva épített buszmegállóba való táblát a tajvani Netronix. Ötletes módon, méghozzá.
Hirdetés

Tajvan nagyon sok szempontból az egyik legfejlettebb ország a világon, a tömegközlekedés és a hozzá tartozó információs rendszer például olyan, amit bárhol megirigyelnének. Az információs rendszer működtetéséhez két dolog kell, adatok és energia; Tajvanon is vannak viszont olyan külvárosi régiók, ahol ezek biztosítása nem megoldható. Vagy megoldható, de csak drágán. A Netronix ezért kifejlesztett egy olyan információs rendszert, amely mostoha környezetben is tökéletesen helyt tud állni.

Az információs tábla egy 32 colos (monokróm) E Ink kijelző, amelyhez az adatok LAN, WiFi vagy 4G kapcsolaton keresztül is eljuthatnak – a 4G ebből a legfontosabb, hiszen a mobil infrastruktúra annyira jól kiépített, hogy mobilnet szinte mindenhol van. A tábla működéséhez szükséges energiát napelem segítéségével gyűjti össze, azonban a rendszert felkészítették ínségesebb időkre is: ha valamiért nem lenne elég energia, akkor egy mini, kézi generátor segítségével is lehet áramot fejleszteni. Persze az E Ink kijelző nem igényli az áramot, tartalma akkor is látható marad, ha a panel nincs feszültség alatt, azonban a tekeréssel a valós idejű forgalmi adatokat is meg tudjuk nézni. (Ez a kiegészítő a fotón nem látszik, mert a CEATEC-en kiállított prototípusról hiányzott.)

A Netronix egyelőre csak teszteli a rendszert, Tajpej új városrészében állítottak fel egy tucat táblát, hogy megnézzék, hogyan viszonyulnak hozzá a felhasználók. A tábla után élénken érdeklődnek külföldi közlekedési vállalatok is, többek között Oroszországból és Kínából is. Előbbi számára rossz hír, hogy az E Ink panel csak 0 és 50 fok közötti hőmérsékleti tartományban működik megfelelően, ezért a reális forgatókönyv az, hogy a vállalat a kelet-ázsiai területeket fogja tudni kiszolgálni vele.

Természetesen, mivel a tábla egy hatalmas kijelző, nemcsak közlekedési információkat lehet rajta megmutatni, hanem akár reklámokat is, így megfelelő kihasználtság mellett a tábla idővel behozhatja az árát is.

Címkék
Ez is érdekelhet
2018. október 16., 11:00
2018. október 16., 14:00
2018. október 16., 17:00
2018. október 16., 15:00