- 2018. október 24., 05:00
Ha ezek megvalósulnak, akkor a vállalat elég nagy lépéselőnyre tehet szert a konkurensekkel szemben.
Hirdetés

2017 óta a telefongyártók egyik fő célja az, hogy a kijelző a teljes előlapot kitöltse. Nem mondjuk, hogy a terv rossz, azonban olyan megoldásokat is szült, amelyek minimum megosztóak – igen, elsősorban az először az iPhone X-nél alkalmazott szenzorsávra gondolunk. Amelynek megjelenése óta nem az a kérdés, hogy el lehet-e tüntetni valahogyan, hanem az, hogy a bravúr kinek sikerül először. Mármint klasszikus kialakítással, merthogy az Oppo és a Vivo is csinált már olyan telefont, amelynek teljes előlapját kijelző borítja, és a Honor is dolgozik minimum egy ilyan készüléken. Ezek a mobilok azonban felcsúsztatható hátlappal operálnak, ami csak kompromisszumos megoldás.

A Samsung most vázolta, hogyan képzeli el 2019-et a telefonok világában, és az újdonságok között vannak a kijelzőhöz kapcsolódó érdekességek is. A koreai gyártó jövőre megjelenő telefonjaiban a kiszivárgó információk alapján lesz például panel alá épített ujjlenyomat-olvasó – erről korábban több alkalommal is írtunk már. Az viszont új, hogy a Samsung paneljei haptikus visszajelzésre is képesek lesznek, valamint rezgéssel hangot is elő fognak tudni állítani. Ezek sem új technológiák, azonban telefonnál egyiket sem alkalmazták még. A legérdekesebb azonban az, hogy a Samsung – úgy tűnik – megoldotta, hogy az ujjlenyomat-olvasó mellett a többi szokásos előlapi érzékelő (kamera, fényérzékelő, arcfelismerő modul, stb) is megfelelő módon működjék a panel alatt. A legérdekesebb persze ebből a szempontból a kamera; a szenzorok valószínűleg úgy működnek majd, hogy amikor aktiválja őket a mobil, akkor a felettük lévő OLED-pixelek egyszerűen kikapcsolnak, szabad kilátást biztosítva.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ezekből az újdonságokból melyek azok, amelyek a Galaxy S10-be bekerülhetnek, az ujjlenyomat-olvasó az, amellyel kapcsolatban többé-kevésbé biztosak lehetünk.

Ez azonban még nem minden! Bár szintén csak pletyka, azonban a Samsung állítólag elkészült a grafén alapú akkumulátorok fejlesztésével, amelyek így nemsokára telefonba kerülhetnek. Arról nincs hír, hogy a gyártás is elindul-e, és persze azt sem lehet tudni, hogy az új akku már a Galaxy S10-be bekerül-e, vagy csak a Note 10-be (már, ha lesz, ugye). Illetve akár még az is elképzelhető, hogy a technológiát a vállalat alacsonyabb kategóriájú telefonban vezeti be. A grafén alapú akkumulátornak a most alkalmazott technológiával szemben három nagy előnye van: azonos méretben másfélszer nagyobb kapacitást nyújt, gyorsabban tölthető és még az is elmondható róla, hogy a töltési ciklusok számának növekedésével kevésbé használódik el.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00