- 2018. október 29., 15:00
A NAND chipek ára valószínűleg nagyot esik, ami újabb lökést adhat az SSD-k terjedésének.
Hirdetés

Manapság már 10 ezer forint alatt is lehet 120 GB-os SSD-t kapni, a 240 GB-os modellek ára pedig 20 ezer forint közül mozog (már ha a gyorsabb példányok közül szeretnénk egyet kiválasztani magunknak). Jövőre újabb nagyobb árcsökkenés várható, ami azt is jelenti, hogy a fenti árszinteken kis szerencsével már 240 illetve 480 GB-os meghajtókat fogunk tudni vásárolni.

Ebben az évben jelentős túlkínálat alakul ki a NAND chipek piacán, ami lefelé nyomta az árakat – a gyártók viszont ennek ellenére sem lassítanak, ami azt vetíti előre, hogy jövőre is folytatódhat az árcsökkenés. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a jelenleg alkalmazott 64 rétegű technológiát jövőre 96 rétegű válthatja, valamint a 3 bit tárolására alkalmas cellák helyét 4 bit tárolására alkalmas cellák vehetik át, akkor a felhasználók szempontjából igen-igen jók a kilátások.

Amennyiben adott árszinten a kapacitások tényleg megduplázódnak, jövőre elérkezhet az a pont, amikor a notebookokból teljesen kiszorulnak a HDD-k: már a belépő szinten sem lesz értelme 2,5 colos HDD-t választani, ha ugyanannyi pénzből ugyanakkora kapacitású SSD is vásárolható. Illetve persze emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy ha egy 120 GB-os SSD már csak néhány ezer forintba kerül, akkor ez a típusú meghajtó az asztali gépekben is szinte biztosan kötelező elemmé válik.

Címkék