- 2018. november 23., 23:00
Az USA kormánya arra kérte a szövetségeseit, hogy ők se használják a Huawei eszközeit a hálózataik fejlesztéséhez.
Hirdetés

Az amerikai kormány 2012-ben lényegében minden kormányhivatal számára megtiltotta, hogy Huawei készüléket használjon, nemrégiben pedig Kanadát győzködte arról, hogy az 5G-s fejlesztésekhez ne a kínai gyártó termékeit használja. Kanada erre azt válaszolta, hogy a Huawei nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, és semmi ok nincs arra, hogy a termékeit az ország bojkottálja.

Nagyon úgy tűnik azonban, hogy Amerika ebbe nem hajlandó belenyugodni: a kormány most a „baráti országok” számára küldött levelet, amelyben ismételten azokra a kiberbiztonsági kockázatokra mutat rá, amelyet a Huawei eszközök jelentenek. Mármint az USA szerint, merthogy mindezidáig semmilyen konkrét bizonyítékot nem tudtak az illetékesek felmutatni arra vonatkozóan, hogy a kínai gyártó termékeiben valóban lennének olyan hátsó kapuk, amelyek kémkedésre adnak lehetőséget.

A levélben szó van arról is, hogy Amerika fontolóra veszi a távközlési fejlesztések támogatását azoknál az országoknál, ahol lemondanak a Huawei termékeiről. Amellett, hogy az USA a biztonsági kockázatot miatt aggódik, a levél megírását valószínűleg az is indokolta, hogy az amerikai-kínai kapcsolatok jelenleg nem éppen a legjobbak, a kereskedelmi háború egyre magasabb szinteket ér el. Ezért Amerika hivatalosan amiatt is aggódik, hogy a „baráti országok” kiszolgáltatottá válnak Kína felé, valójában azonban itt inkább az lehet probléma, hogy ha az USA-ba nem szállíthatnak a Kínai gyártók, de máshova több terméket tudnak vinni, akkor az import vámok kivetése nem fog annyira fájni – ezzel pedig az USA pozíciója gyengül.

Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
2020. június 5., 17:00