- 2019. január 2., 09:00
A kérdés csak az, hogy van-e értelme ennek a nagy felbontásnak kis méretben.
Hirdetés

A SEL és a Sharp együttműködésében készülő panelek 8,3 valamint 13,3 colos méretben kínálnak 8K-s részletességet, azaz 7680×4320 képpontos felbontást – előbbi 1062-es, utóbbi pedig 663-as PPI-értékkel rendelkezik. Ebből rögtön adódik, hogy normál körülmények között sok értelme nincs ennek a hatalmas felbontásnak (400 PPI felett a szem már nem tudja elkülöníteni egymástól a pixeleket), persze a gyártókat eddig sem feltétlenül zavarták az ehhez hasonló apróságok. Az egyetlen terület, ahol a hatalmas részletességet ki lehetnek használni, az a 3D, ezt a vonalat azonban – érthető módon – jelenleg nem erőltetik a gyártók.

A panelt természetesen nem a SEL fogja gyártani, hanem (vélhetően) a Sharp, hiszen előbbi vállalat csak a fejlesztési tevékenységet végzi; az OLED-ek gyártástechnológiája azonban a Sharp-féle CAAC-IGZO megoldáson alapszik.

Pontos specifikációk egyelőre nincsenek – azt lehet még tudni, hogy a nagyobb panel 120, a kisebb panel pedig 60 Hz-es képfrissítésre képes. A duó most vélhetően arra vár, hogy lesz-e a piacon bárki, akit érdekel a panel. Maradjunk annyiban, hogy elég meglepő lenne, ha sikerülne komoly vevőt találni, mert bár nagyon jól hangzik egy 8K-s táblagép (vagy akár egy 8K-s notebook is), a gyakorlatban ekkora részletességet sehogyan sem lehet kihasználni.

A SEL a két fenti prototípus mellett egy 8,6 colos, kisebb felbontású OLED-et is bemutatott még, amelynek különlegessége az, hogy hajlítható. Van rá némi esély, hogy a kijelzőket a Sharp megmutatja majd a CES-en – ha így lesz, természetesen megnézzük őket!

Címkék