- 2019. január 8., 09:00
Ha tippelni kéne, azt mondanánk, hogy 2019 sem a Samsung éve lesz, de hosszú távra jó a koncepció!
Hirdetés

A CES-en a Samsung hagyományosan az egyik olyan gyártó, amely mindig rengeteg érdekességet mutat be, azonban az LG-nek néhány éve sikerült ellopnia a show-t – egészen pontosan akkor, amikor a kisebb koreai vállalat bemutatta az első, kereskedelmi forgalomban is megjelenő OLED-tévéket. A Samsung továbbra sem tud OLED-panelt gyártani nagy méretben, az LG-től pedig ha akarna, sem tudna venni, ezért a prémium szegmensben 2017-ben és 2018-ban igencsak leszakadt, az LG pedig egyre nagyobb és nagyobb szeletet hasít ki magának a tortából. A helyzet 2019-ben sem fog változni, sőt pár évig még azután sem; bár a QLED technológia nem rossz, a vásárlók egyértelműen állást foglaltak abban a kérdésben, hogy a jobb feketét vagy a nagyobb fényerőt részesítik-e előnyben.

A Samsung így gőzerővel fejleszti azt a megoldást, amely az OLED-del minden téren fel tudja majd venni a harcot: ez a technológia pedig nem más, mint a MicroLED. A Samsung tavaly mutatta be a The Wall koncepciót, és vele együtt a moduláris felépítést, ám a technológiának van egy komoly problémája: a LED-eket egyelőre nem lehet elég kicsiben gyártani. Legalábbis nagy tételben. Így bár a Samsung a MicroLED-re húzta fel a CES előestéjén tartott demóját, azt is látni kell, hogy a dologból még évekig nem lesz semmi.

Persze sikerült a méretet csökkenteni, és a 75 colos prototípus azt mutatja, hogy ma már ezzel a technológiával is lehet 4K-s felbontást elérni – azonban a MicroLED egyelőre rettentő drága, ráadásul a kisméretű LED-ekkel a Samsungnak még tapasztalatot is kell gyűjtenie, nem is keveset.

Pedig a MicroLED ígéretes, és az OLED valamint az LCD-k minden előnyét képes kombinálni (kiváló fekete, nagy fényerő, nincs beégés, gyors válaszidő, alacsony fogyasztás), azonban az LG is évekig haknizott az OLED-tévével, mire sikerült a technológiát annyira gatyába ráznia, hogy kereskedelmi terméket is tudott villantani vele. A Samsung egyébként maga sem mondott semmit azzal kapcsolatban, hogy a technológia mikor lehet piacérett, ez pedig sosem jó jel.


A MicorLED egyébként tavaly mutatkozott be, a Samsung akkor egy 146 colos prototípus mutatott, amihez képest a 75 colos méret tényleg nagy előrelépés – de ahhoz még nem elég, hogy tömegeket lehessen megszólítani vele. A Samsung persze nemcsak „lefelé”, hanem „felfelé” is nyújtózkodott, ezért egy 219 colos változatot is bemutatott, meg néhány rendhagyó alakú verziót – hogy a modulárus felépítés előnyeiről se feledkezzünk meg. Távlati cél még, hogy a MicroLED telefonokba is megtalálja a helyét, de ahhoz a LED-ek méretét a tizedére kellene csökkenteni, ezért a dolog egyelőre nagyon nem reális alternatíva.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. június 5., 17:00
2020. június 3., 08:00
Hozzászólások